hakken ruiter
hakken ruiter

Zo houd je je hakken laag met een simpele oefening

Training Dressuur Opvallend

Hakken omlaag, tenen omhoog! Waarschijnlijk krijg je dat al vanaf je eerste paardrijles te horen. Het laag houden van je hakken is belangrijk voor je zit in het zadel en voor het goed kunnen geven van de hulpen. Maar dan moet je het wel goed doen! Met deze oefening leer je hoe je gemakkelijk en op de juiste manier je hakken laag houdt.

Het toverwoord voor een goede beenhouding: ontspannen. Door je hakken uit te drukken of je tenen omhoog te trekken, span je de spieren in je benen aan. Belangrijk om effectief te kunnen aandrijven, maar je loopt ook het risico dat je verkrampt in een poging deze houding vol te houden. 

Aan de hand van de volgende, simpele oefening leer je je beenspieren op zo’n manier ontspannen, dat je benen -en daarmee hakken- vanzelf hun juiste plaats vinden.

1. Ga staan in je stijgbeugels

Doe deze oefening vanuit stilstand en laat desnoods iemand je paard vasthouden. Maak je knieën recht en ga zo ver staan dat je goed uit het zadel komt.

2. Leun naar voren

Kantel je lichaam langzaam naar voren zodat je dijen tegen het zadel leunen. Je gewicht steunt op dit moment op de binnenkant van je dijen.

3. Beweeg je voeten naar achteren

Omdat je met de binnenkant van je dijen op je zadel steunt, kunnen je voeten vrij bewegen. Blijf je knieën recht houden en duw je voeten voor een paar seconden naar achteren, voorbij de singel. Drijf niet aan, maar beweeg enkel je voeten naar achteren!

4. Ga recht in het zadel zitten

Ga goed voorin het zadel zitten. Blijf met je balans in het midden en leun niet naar voren of naar achteren. Natuurlijk mag je je knieën weer buigen, maar probeer je voeten op dezelfde plaats te houden als toen je in de beugels stond.

Op deze manier kun je je heupen en bekken openen, waardoor je voeten vanzelf op hun juiste plek kunnen vallen. Als het goed is, zou je nu een rechte lijn van je heupen naar je hakken kunnen trekken. Je knieën zijn waarschijnlijk wat rechter dan hiervoor, en je been is langer.

5. Laat je hakken zakken

Zorg dat je stijgbeugels op de juiste plek zitten: onder de bal van je voet. Wanneer je nu voorin het zadel zit en je knieën wat rechter maakt, maak je je been langer en gaan je hakken vanzelf naar beneden. Je hoeft dus niet meer zelf krampachtig je hakken uit te drukken. Voilá: je zit goed! Ga zo door ;-)

Tips

  • Blijf oefenen om je benen in deze positie te krijgen. Je gaat vanzelf herkennen hoe het voelt als je in de juiste houding zit. Wanneer je dat gevoel herkent, kun je ook in draf en galop de juiste positie aannemen. Zelfs bij het lichtrijden!
  • Je kunt de oefening ook doen zonder te gaan staan in de beugels. Laat hiervoor je voeten uit de beugels glijden, maak je benen los van het zadel en strek ze  uit door je knieën recht te maken. Draai nu je been zodat de binnenkant van je dij tegen het zadel komt. Ligt je been goed? Dan zoek je je beugels weer op.
  • Het klinkt logisch, maar de juiste beugellengte is essentieel voor een goede beenhouding. Kun je je been niet goed lang maken zonder teveel druk op je enkels en hakken te zetten, probeer het dan eens met je beugelriemen een paar gaatjes langer. Heb je moeite om goed op je beugels te steunen, dan kan een gaatje korter juist helpen om de juiste balans te vinden. Een rondje zonder beugels stappen kan je helpen om de meest comfortabele beugellengte te vinden.

Bron: Horse Listening