111125791_ABFweb
111125791_ABFweb

Je paard iets aan- of afleren

Training Opvallend

Wist jij dat 3 een magisch getal is als je je paard iets aan of af wilt leren? Na 3x fout ben je namelijk af! Monya Spijkhoven van de Gelukkige Ruiter Academie vertelt je waar je op kunt letten.

Ken jij de foei-paarden, de kappen nou-paarden en de hou-nou-eens-op-paarden ook? ‘Nou doet hij het alweer! Waarom lukt het nu weer niet? Zelfs na 10x corrigeren doet ie het nog. Om gek van te worden!’ Vaak word jij of je paard beoordeeld op gedrag. En oordeel je zelf op gedrag. Maar gedrag is iets wat je doet. Iets wat is aangeleerd. Een patroon dat is ontstaan.

Patronen

En patronen ontstaan bewust en onbewust. Dat paard dat zich altijd halverwege los rukt naar de paddock. Het paard dat altijd hapt als je borstelt. Dat paard dat een in een bloembak een megakabouter ziet zitten. Heel irritant. Allemaal patronen die schijnbaar als vanzelf in zo’n dier zijn genesteld. Maar dat is niet zo. Je hebt de eerste 2x gewoon gemist. Wil je iets doen met het gedrag? Denk dan eens aan de magische 3…

Na 3x is iets een patroon. Goed of fout. Dus start op tijd met tellen.

Plaats, prikkel en persoon/paard

Gedrag bestaat uit 3 dingen: plaats, prikkel en persoon/paard. De stelregel is: verander in een leerfase nooit meer dan 1 ding tegelijk. Na 3x goed kun je een stapje verder. Na 3x fout doe je een stapje terug. Al het goede komt in drieën is het spreekwoord.3 is in training dus magisch!

Complex

Denk eens aan wiskunde: als je het niet uitgelegd krijgt op een manier die jij begrijpt, gaat vaker herhalen niet helpen. Dan moet je aan de uitleg werken. Wat wij onze paarden willen leren, lijkt verdacht veel op wiskunde: complex. Denk daar eens aan als je je ergert aan bepaald gedrag. Of als je het voornemen hebt je paard gericht iets aan te leren. Snap jij het wat je het paard aan wil leren? Kan je het je paard dusdanig uitleggen dat hij het snapt?

3 pogingen

Zorg dat je oog hebt voor gedragspatronen in je paard en de herhalingen daarvan. Negatief gedrag gaat niet zomaar als vanzelf weg. Positief gedrag is niet zomaar aangeleerd. Denk eraan: je hebt 3 pogingen, daarna ben je af… En moet je terug naar start, de gevangenis daar doen we niet aan.

Bron: Bit & Cap