Laarzen
Laarzen Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

10 tips & tricks om nieuwe rijlaarzen in te rijden

Training Opvallend

Net zoals bij nieuwe schoenen kan het inlopen en inrijden van nieuwe rijlaarzen in het begin een pijnlijke exercitie zijn. Om sneller comfortabel met ze te kunnen rondlopen en om er pijnloos mee te kunnen paardrijden zijn er 10 tips & tricks.

 1. Draag jouw nieuwe rijlaarzen een paar keer in huis: Deze tip werkt dubbelop. Je kunt thuis namelijk zelf langzaam wennen aan het dragen van je nieuwe rijlaarzen, terwijl de rijlaarzen zakken en zich beter naar je voet en been gaan vormen elke keer dat je ze draagt. Ook helpt het dat je thuis rustig het dragen van je nieuwe rijlaarzen kunt opbouwen; eerst een paar uurtjes en dan elke dag net iets langer. Gaan de nieuwe rijlaarzen pijn doen of krijg je zere voeten dan kun je ze meteen uitdoen.
 2. Loop meerdere keren de trap op en af: Dit is eventjes naar om te doen, maar het traplopen zorgt ervoor dat je nieuwe rijlaarzen in een mum van tijd gaan zakken. Dit bespaart je eindeloze pijnlijke ritten te paard
 3. Nog een oefening op de trap die je kunt doen is deze: ga aan de onderkant van de trap staan en laat jouw hielen over de rand van een trede vallen. Hierdoor beginnen de rijlaarzen bij de enkel in te breken.
 4. Let alleen wel op als jouw nieuwe rijlaarzen een hoge dressuurboog hebben, want deze kan gaan buigen. Bovenstaande tip of oefening zijn dan dus minder geschikt om toe te passen.
 5. Hakverhogers gebruiken: Als je nieuwe rijlaarzen je teveel achter de knie snijden dan kan enkele keren lopen of paardrijden met een hakverhoger helpen. Hierdoor hoef jij niet door de ergste pijn te gaan en kunnen jouw rijlaarzen langzaam zakken. Zodra dit is gelukt, kun je de hakverhogers weer uit je rijlaarzen halen.
 6. Wissel je laarzen af: Rij een paar keer per week met jouw nieuwe rijlaarzen om deze zachter te maken en om er ook op je paard of pony aan te kunnen wennen. Ontzie jezelf op de overige dagen van de week door dan jouw vorige en al ingereden rijlaarzen te gebruiken.
 7. Laarzenbomen: Als je jouw rijlaarzen niet draagt dan is het verstandig om ze in hun laarzenbomen te zetten. Zo behouden ze hun vorm en rekken ze zelfs nog ietsjes meer op. Dit geeft je de volgende keer bij het aantrekken net een beetje extra ruimte.
 8. Pantykousjes: Mochten je nieuwe rijlaarzen erg strak en stoef zijn om aan of uit te trekken dan helpt het om pantykousjes over je paardrijsok aan te trekken. De gladde stof zorgt ervoor dat je beter door je rijlaarzen gaat en het voorkomt dat je knel komt te zitten.
 9. Leerconditioner of laarsspray: Bespaar in het begin niet op het gebruik van leerconditioner of laarsspray en maak bepaalde plekken van de rijlaars zo extra soepel. Denk hierbij aan plekken zoals bijvoorbeeld op de enkel of aan de bovenkant achter de knie.
 10. Fiets eens met je nieuwe rijlaarzen: Fietsen helpt om de nieuwe rijlaarzen soepeler te maken, zorg ervoor dat ze meer naar je voet gaan staan en rek ze op. Eveneens is fietsen geschikt om de souplesse van de schacht van leren of suède rijlaarzen te verbeteren. Met als groot voordeel voor jezelf dat jij geen pijnlijke voeten krijgt.
 11. Elastisch verband of zelfklevende bandages: Om blaren na de eerste keren paardrijden met je nieuwe rijlaarzen te voorkomen, kun je overwegen om je voeten te beschermen. Wikkel je voet of enkel daarvoor in met elastisch verband of zelfklevende bandages.
 12. Ga terug naar de winkel: Blijf je ondanks alle tips & tricks teveel pijn houden bij het dragen van jouw nieuwe rijlaarzen dan zit er iets niet goed. Vaak weet de fabrikant of de ruiterspeciaalzaak het knelpunt te achterhalen en voor je op te lossen.

Nieuwe rijlaarzen mooi houden

Nu je weet hoe je het inlopen en inrijden van jouw nieuwe rijlaarzen soepel kunt laten verlopen, is het ook fijn om te weten hoe je jouw nieuwe rijlaarzen zo mooi mogelijk kunt houden in het gebruik ervan. Lees hiervoor het artikel: ‘Hoe houd je leren rijlaarzen mooi?‘.

Bron: Horse & Hound