180625085_ABFweb
180625085_ABFweb

Omgaan met een drukke losrijring

Training Mental Coaching Opvallend

Een wedstrijd, die soms toch al wat stressvol is, wordt er vaak niet beter op als je moet losrijden in een drukke bak. Sportpsycholoog Seana Adamson heeft zich gespecialiseerd in de paardensport en geeft advies hoe je het beste om kan gaan met zo’n volle bak.

Als je op wedstrijd gaat, zijn er altijd wat dingen waar je als ruiter geen controle over hebt. De inrijring is er daar een van. Gelukkig zijn er enkele strategieën die je kan toepassen om er toch het beste van te maken.

Omgaan met een drukke losrijring

  1. Zorg dat je een plan hebt voor het losrijden en oefen dat thuis al een keer. Zo weet je zeker dat het werkt. Blijf je focussen op wat jij wil bereiken. Afhankelijk van je paard kan de duur en wat je precies doet verschillen. Voor sommige mensen is het bijvoorbeeld fijn om er een instructeur bij te hebben die je er doorheen praat, voor anderen is dat juist teveel afleiding. Bedenk wat voor jou het beste werkt om het juiste gevoel voor te krijgen. Communiceer dit ook duidelijk met eventuele hulp die je meeneemt als je op wedstrijd gaat.
  2. Op sommige locaties is er gewoon gebrek aan ruimte om in te rijden. In zo’n geval kun je overwegen om al wat vroeger een warming-up te doen, als het nog niet zo druk is in de bak. Dan hoef je vlak voor je wedstrijd minder lang in de overvolle bak te rijden.
  3. Als je er niet onderuit kan en uiteindelijk in een zeer drukke bak moet losrijden, rijd dan veel overgangen. Die bevorderen de communicatie tussen jou en je paard en zorgt ervoor dat je paard soepel wordt.
  4. Zoek een ruimte in de bak waar je een volte van ongeveer 20 meter kan maken en blijf op die volte. Zo zorg je ervoor dat anderen om je heen rijden. Lukt het niet om zelf zo’n volte te creëren, kijk dan of een iemand anders deze tactiek toepast. Je kunt er dan, met gepaste afstand, achteraan rijden.
  5. Gebruik je stem. Laat andere ruiters duidelijk weten waar je heen gaat, vooral als je iets onverwachts doet. (Tip: ga geen scheldwoorden door de bak roepen, op de een of andere manier verpest dat de sfeer ;-)).
  6. Je kunt je overweldigd voelen door de drukte, maar probeer te kijken naar de gaten die ontstaan. Ergens komt altijd wel een plaatsje vrij, maar je moet er wel naar zoeken. Je kunt natuurlijk zelf kiezen welke kant je op rijdt, maar je kunt ook meegaan met de rest en pas van hand veranderen als de meerderheid dat ook doet.
  7. Als je even aan het stappen bent, kan het handig zijn om je mederuiters even goed in je op te nemen. Er is altijd wel een combinatie waar je liever niet naast rijdt. Als je dan toch naast diegene komt te rijden, kun je bijvoorbeeld een keer halthouden. Aan de andere kant kun je ook kijken naar een ruiter die erg goed rijdt en die je kan inspireren tijdens het losrijden.

Omgaan met angstige gedachtes

Bovenstaande tips kunnen je helpen je het gevoel te geven dat je controle hebt in de losrijring. Als je dan toch nog een gedachte hebt waar je wat angstig van wordt, dan helpen deze drie stappen je misschien:

  1. Visualiseer een groot, rood stopbord. De angstige gedachte moet stoppen.
  2. Haal diep adem en ontspan tenminste één spier in je lichaam (je schouders of armen zijn een goede start).
  3. Stel je voor hoe je je wil voelen op dit moment.

Het is niet makkelijk om van die angstige gevoelens af te komen, maar het kan wel. Je moet goed in de gaten houden wanneer het gebeurt en wat voor jou werkt om het op te lossen.

Bron: Horse Nation