170703080_ABFweb
170703080_ABFweb

7 Tips voor een jong paard tijdens zijn eerste concours

Training Dressuur Opvallend

Met een jong paard voor het eerst op concours is een mijlpaal, maar het kan ook een hoop stress veroorzaken. Jonge paarden hebben meestal nog niet veel gezien en zullen het waarschijnlijk als een spannende ervaring beleven. Hierbij zeven tips om jouw jonge paard te begeleiden tijdens zijn eerste concours.


1. Zorg dat hij al eens van huis geweest is

Neem hem mee naar een les of huur gewoon eens ergens een rijbaan. Op deze manier leert hij dingen die je tegenkomt tijdens een concours. Zoals een nieuwe omgeving, onderweg zijn met de trailer of een tijdje moeten wachten op de trailer.

2. Gebruik geen nieuwe accessoires

Deze tip geldt eigenlijk voor alle paarden. Heb je een nieuwe set peesbeschermers? Gebruik ze dan thuis ook al een paar keer. Alle beschermers voelen net weer even anders voor je paard. Wanneer je op een concours bent, wil je natuurlijk niet dat je paard opeens gek gaat lopen doordat hij de beschermers raar vindt.

3. Neem de tijd

Een jong paard vindt een hoop dingen interessant of misschien wel eng, neem dus de tijd. Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent zodat je in alle rust kunt opzadelen en losrijden. Zo weet je zeker dat je niet in tijdnood komt.

4. Kijk rond

Als je aankomt op het wedstrijdterrein kan het helpen wat rondjes aan de hand te stappen. Misschien is hij wat stijf geworden van lang onderweg zijn of heeft hij wat spanning opgebouwd. Op deze manier kan hij even zijn benen strekken en het terrein vast verkennen.

5. Longeren

Heeft je paard echt veel energie en spanning opgebouwd? Dan kun je hem eerst longeren voordat je gaat losrijden. Let er wel op dat hij niet te gek wordt en met je aan de haal gaat. Zorg dat je niet te dicht bij de andere paarden of trailers longeert om ongelukken te voorkomen. Let op, longeren is vaak niet toegestaan op het losrijterrein dus vraag eerst aan de organisatie waar dit wel mag.

6. Wees voorbereid

Het is niet raar als je paard zich anders gedraagt dan hij thuis doet. Staat hij thuis altijd netjes stil tijdens het opzadelen? Er is een grote kans dat hij dit op het wedstrijdterrein niet doet. Zorg er dus voor dat je zelf goed voorbereid bent. Mocht er dan toch iets misgaan dan kun je het rustig en kalm oplossen.

7. Blijven lachen

Gaat jullie eerste concours niet zoals je had verwacht? Gewoon blijven lachen! Je paard is nog jong en moet nog een hoop leren, door vaker mee te doen aan concoursen komt dit vanzelf. Het belangrijkste is dat zowel jij als je paard het naar jullie zin hebben. Merk je dat je jonge paard het niet naar zijn zin heeft, lees dan eens: Als je jonge paard het niet meer ziet zitten.
Bron: Equo