speknek
speknek

Heeft jouw paard een te dikke hals?

Welzijn Opvallend Voeding

De lichaamsscore van je paard wordt meestal bepaald aan de hand van het 1-9 score systeem. Studies tonen echter aan dat ook de plaats van het vet erg belangrijk is en dat er aandacht aan moet worden besteed.

Zo wordt insulineresistentie - dat kan leiden tot hoefbevangenheid en levensbedreigende situaties - vaak verbonden aan vet dat op de hals van het paard zit. Onderzoekers hebben daarom de Cresty Neck Scoring (CNS) ontwikkeld om het verschil te kunnen zien tussen een grasbuik en vet dat de metabolische gezondheid van je paard bedreigt. Bij deze schaalverdeling kijk je naar de hoeveelheid vet op de hals van je paard. Let op: het gaat hierbij om vet, niet om spieren!De schaal loopt van 0 tot 5:

0: Er is geen kap te zien.

1: Er is geen kap te zien, maar je voelt wel een klein beetje vet onder de huid.

2: Er is geen echte kap te zien, maar het vet is verspreid van de kruin tot de schoft. Je kunt de kap vastpakken (hij vult precies één hand) en hem van links naar rechts bewegen.

3: Er is een kap te zien die groter en dikker is. Het vet wordt in het midden van de hals opgeslagen en het vormt de karakteristieke speknek. Hij vult nog steeds een volle hand en begint de zijwaartse flexibiliteit te verliezen.

4: Er is een flinke kap aanwezig die niet langer in één hand past en niet meer van links naar rechts kan worden gebogen. De kap kan rimpels vormen als het paard zijn hoofd omhoog doet.

5: De kap is te groot en valt permanent naar één kant.

Een paar dingen die je in de gaten moet houden:

Als een paard een CNS-score heeft van 4 of 5 dan moet zijn dieet onmiddellijk worden aangepast en de inname van vezels en suiker worden verminderd. Vraag hulp bij een voedingsdeskundige of dierenarts. Wanneer je je paard voor een lange tijd in de gaten houdt, helpt het om maandelijks een foto te maken tegen een witte muur om te vergelijken.

Bron: Horse Collaborative 

6003021
6016501