gapen
gapen

Waarom gapen paarden?

Nieuws

Wanneer paarden gapen, doen ze dat niet om dezelfde reden als wij dat doen. Het kan een teken zijn van discomfort. Hij maakt wel een gaapbeweging, maar gaapt hij echt of is het iets anders?


Er is helaas geen simpel antwoord op de vraag waarom een paard gaapt. Er zijn specialisten die beweren dat de gaapbeweging die een paard maakt een teken is van pijn of discomfort. Sommige denken dat een paard alleen gaapt als hij zich oncomfortabel voelt. Het is zeker dat er paarden zijn die gapen wanneer ze koliek hebben, maar er is niemand die zeker weet waarom het paard reageert door te gapen, of wat de geeuw zou kunnen doen om hem beter te doen voelen.

Paarden gapen waarschijnlijk ook als teken van tandpijn en er zijn ook paarden die gapen na het afdoen van het hoofdstel, om hun kaakspieren te stretchen. Er is gedacht dat het paard dit zou kunnen doen om de druk in het binnenoor gelijk te maken - net zoals mensen doen in het vliegtuig -, maar dat is nog niet bewezen.

Maar we hebben allemaal weleens een paard zien gapen dat er gelukkig uitzag. Soms gapen ze wanneer het bijna voedertijd is, alsof ze erg verlangen naar het krijgen van hooi of brok. Met zo veel tegenstrijdige triggers is het erg moeilijk om een enkele oorzaak te vinden voor het gapen.

Een ding wat we zeker weten is dat de trigger om te gapen niet hetzelfde is als bij mensen, bij ons is het namelijk een recatie op een daling van zuurstof in het bloed. De grote inname van verse lucht verhoogt het zuurstof in de longen en in het neurovasculair systeem (een gezamenlijke benaming voor de hersenen, het zenuwstelsel en het hart- en vaatstelsel). Paarden inhaleren echter niet wanneer ze gapen.

Gaapt je paard erg veel? Houd in gedachte dat het vaak een teken is van buikpijn. Bekijk de situatie nader en kijk of er geen andere tekenen zijn van koliek. Als je twijfelt, bel dan de dierenarts. Maar meestal is er niets aan de hand wanneer je paard gaapt, en doet hij gewoon wat paarden doen.

Bron: Americas Horse Daily