140630335_ABFweb
140630335_ABFweb

Test: Heeft jouw paard een magnesiumtekort?

Nieuws

Magnesium wordt ook wel het ‘antistressmineraal’ genoemd. Diverse belangrijke organen kunnen er niet zonder. En toch komen magnesiumtekorten zowel bij mens als paard veel voor. 

Met onderstaande test en adviezen van voerspecialist Drs. Annette van Weezel Errens vind je uit of jouw paard een magnesiumtekort heeft en wat je eraan kunt doen.

Mijn paard:

Uitslag

0 -1 Punt

Op het eerste gezicht lijkt het niet voor de hand liggend dat jouw paard een magnesiumtekort heeft. Symptomen van een magnesiumtekort kunnen heftige, plotselinge schrikreacties, gespannen spieren, spiertrillingen en een verhoogde blessuregevoeligheid zijn. “Magnesium zorgt als het ware dat de zenuwbanen het juiste voltage krijgen toegediend. Werkt dit niet goed door een magnesiumtekort, dan loopt de prikkelgeleiding spaak en dat resulteert onder andere in heel plotselinge heftige schrikreacties. Een andere belangrijke functie van magnesium is dat het de spieren laat ontspannen. Bij een tekort kan een spier zich niet goed meer lang maken en dat uit zich in hoge spierspanning. Als je op de spier in de hals, rug en bil drukt – zowel links als rechts - dan voelt dit heel hard. Dit is een duidelijk symptoom van een magnesiumtekort. Nuance hierin is dat dit ook door pijn veroorzaakt kan worden. In dit geval geldt de hardheid meestal niet voor alle spieren. Het blijft lastig, want symptomen die met een magnesiumtekort gepaard gaan kunnen ook andere oorzaken hebben”, vertelt Annette van Weezel Errens van Equilin. Op zich bevat het ruwvoer niet schrikbarend weinig magnesium, maar magnesium wordt over het algemeen slechter opgenomen als er veel calcium aanwezig is (bijvoorbeeld door het krijt uit krachtvoer). Met name paarden die veel zweten, of gestrest en gespannen zijn hebben een verhoogde behoefte en lopen daardoor snel een tekort op.”

2-6 punten

Jouw paard vertoont enkele symptomen die op een magnesiumtekort kunnen wijzen. “Magnesium zorgt als het ware dat de zenuwbanen het juiste voltage krijgen toegediend. Werkt dit niet goed door een magnesiumtekort, dan loopt de prikkelgeleiding spaak en dat resulteert onder andere in heel plotselinge heftige schrikreacties. Een andere belangrijke functie van magnesium is dat het de spieren laat ontspannen. Bij een tekort kan een spier zich niet goed meer lang maken en dat uit zich in hoge spierspanning. Als je op de spier in de hals, rug en bil drukt – zowel links als rechts - dan voelt deze heel hard. Dit is een duidelijk symptoom van een magnesiumtekort. Nuance hierin is dat gespannen spieren ook door pijn kunnen worden veroorzaakt. Meestal zijn dan niet alle spieren hard. Het blijft lastig, want symptomen die met een magnesiumtekort gepaard gaan kunnen ook andere oorzaken hebben”, vertelt Annette van Weezel Errens van Equilin. Op zich bevat ruwvoer niet schrikbarend weinig magnesium, maar magnesium wordt over het algemeen slechter opgenomen als er veel calcium aanwezig is (bijvoorbeeld door het krijt uit krachtvoer). Met name paarden die veel zweten, of gestrest en gespannen zijn hebben een verhoogde behoefte en lopen daardoor snel een tekort op.”

Hoeveel magnesium een paard nodig heeft, daarover zijn de meningen verdeeld. “Belangrijker is nog dat je magnesium biedt dat goed opneembaar is. Vermoed je dat je paard een magnesiumtekort heeft? Verstrek hem dan dagelijks tien gram magnesiumcitraat. Ik zeg bewust citraat in plaats van magnesiumoxide (wat vaak aantrekkelijker is omdat dit veel goedkoper is), want magnesiumcitraat of -chelaat is goed opneembaar door het paard. Een andere dierenarts zei eens treffend: magnesiumoxide is vooralsnog dure poep. Kijk na een week of twee eens of je paard minder schrikachtig en meer ontspannen is. Overigens is het probleem meestal multifactorieel. Daarom is het altijd raadzaam om contact op te nemen met je dierenarts om te achterhalen wat de achterliggende oorzaak is van de verhoogde behoefte of de magnesiumopnamebeperking van jouw paard.”

Bron: Bitmagazine.nl