steigeren
steigeren

Bit duikt in... Op achterbenen lopen

Nieuws

De Arabische volbloed Desert Kismet is wereldrecordhouder op zijn achterbenen lopen, zoals je onlangs kon lezen op onze site. We willen allemaal dat ons paard meer gewicht op zijn achterbenen neemt, om ons goed te kunnen dragen. Maar kan het kwaad als je je paard traint volledig op zijn achterbenen te lopen? We vragen het dierenfysiotherapeute en bewegingswetenschapper Aline Hoving.


“Het wereldrecord op de achterbenen lopen door het paard Desert Kismet: het is natuurlijk een buitengewoon gezicht”, begint Aline Hoving. “De meningen over deze bijzondere prestatie zullen uiteenlopen en een luidend wetenschappelijk onderzoek naar deze vorm van belasting van de achterbenen is nog niet gedaan. Ik kan dus alleen oordelen over de dierfysiotherapeutische uitwerking en mijn bevindingen als ik naar deze video kijk, en bovendien mijn kennis van de anatomie van het paard.”
‘Langdurig steigeren is vanzelfsprekend onnatuurlijk voor een paard’

“Het langdurig steigeren of het daaruit voortvloeiende op de achterbenen lopen, is vanzelfsprekend onnatuurlijk voor een paard. Terwijl bij kortdurend steigeren in een omhooggaande actie het lichaamsgewicht richting de achterbenen wordt verplaatst en het paard vanuit natuurlijke zwaartekracht weer neerkomt, moet het paard bij het lopen op de achterbenen een balans zien te vinden in het verdelen van het lichaamsgewicht over slechts twee benen. Uitgaande van het feit dat een paard in de normale situatie en bij normale belasting zestig procent van zijn lichaamsgewicht met zijn voorbenen draagt en veertig procent met zijn achterbenen, betekent dit bijzonder veel belasting voor alleen de achterhand. In de achterhand bevinden zich veel belangrijke spieren, pezen en botten. In het filmpje van het paard Desert Kismet is in slow motion al te zien dat deze zijn achterbenen wijd plaatst, zijn hakken forceert en zijn bil- en buikspieren aanspant om de staande positie te behouden. De achterhand, die normaal een stuwende functie heeft, krijgt hiermee een dragende functie. Het paard dient hiervoor een goede rompstabiliteit te hebben en moet zijn broek- en bilspieren optimaal gebruiken om deze staande positie te kunnen behouden. Dit vereist heel veel training en kan ook tot veel blessures leiden. De grootste belasting komt terecht op enkele blessuregevoelige lichaamsdelen. In staande positie wordt de heup in zeer veel strekking belast, wat ook impact heeft op de onderrug, en daarnaast knie-, sprong- en hoefgewrichten.”
‘De achterhand, die normaal een stuwende functie heeft, krijgt hiermee een dragende functie’

“Het aanleren van deze oefening zal naar alle waarschijnlijkheid hebben plaatsgevonden door het paard eerst stapsgewijs het steigeren aan te leren en vervolgens het paard te triggeren hierbij stappen te zetten. Hoewel een Arabisch volbloed een atletisch paard is, is er ook bij dit ras, net als bij andere paardenrassen een reëel risico aanwezig op blessures. Het is daarom verstandig om altijd de juiste expertise in te schakelen om de balans te vinden tussen de belasting en belastbaarheid van het paard.”