HV polo (2) (Large)
HV polo (2) (Large)

Zoek je veel afwisseling tijdens het buitenrijden? Bezoek dan De Hondsrug

Nieuws

Een spookbos, een krater uit de ijstijd en hunebedden. Dat kan maar één provincie zijn: Drenthe! In de nieuwe aflevering van De Mooiste Ruiterpaden van Nederland bezoekt Maartje van HV Polo Buinen om een prachtige buitenrit te maken door De Hondsrug, een uniek park dat ontstaan is in de ijstijd. Vertrekpunt is manege Les Chevaux.


Manege Les Chevaux in Buinen ligt net onder de lijn tussen Stadskanaal en Assen. Vanaf Utrecht is het ongeveer twee uur rijden. Het leuke aan een buitenrit in Buinen is dat je alle kenmerken van Drenthe voorbij ziet komen met de hunebedden als één van de hoogtepunten! Het gebied De Hondsrug kent in totaal zeventig kilometer aan paden. Omdat het gebied is ontstaan in de ijstijd en een aantal historische plekken kent, is het een officieel Unesco Geopark.

Spookbos


Renee Bottelier, de dochter van de eigenaren van manege Les Chevaux, kent het gebied op haar duimpje. Zij neemt ons mee naar haar favoriete plekken. We beginnen met het spookbos. Of er daadwerkelijk spoken zitten, zagen we niet meteen. De paarden bleven rustig dus ik verwacht eigenlijk van niet. Het is een spookbos omdat in de jaren ’70 een enorme storm over het gebied ging. Wat overbleef was chaos en veel omgewaaide bomen. Er is daarna meteen hard gewerkt om het gebied in ere te herstellen. Bij één stuk is dit niet gebeurd. Daar zie je nog de laatste overblijfselen van het natuurgeweld. Het is bijzonder om te zien hoe de bomen een nieuw ‘leven’ hebben gevonden na het omwaaien.

IJstijd


Doordat het gebied twintig meter boven NAP ligt, is de kans op overstromingen niet groot. Toch is het land weleens ´overspoeld´. Alleen niet met water maar met ijs, duizenden jaren geleden. En ook daar zie je nog genoeg overblijfselen van als je door De Hondsrug rijdt. Zo is er een krater te vinden die de Pingoruïne heet. Deze is ontstaan doordat ijs tegen elkaar opkroop. Na het smelten bleven deze kuilen over. Dat het gebied bedekt is geweest met ijs, zie je misschien wel het beste door de aanwezigheid van de hunebedden. De stenen die zijn gebruikt om deze te bouwen komen uit Scandinavië. Door het kruipende ijs zijn deze stenen in Drenthe terechtgekomen. Daarnaast kom je tijdens je rit veel zandgrond en veen tegen.

Ook nog water!


Om het helemaal af te maken vind je ook nog water in De Hondsrug. Dit is een overblijfsel van een – nog actieve – zandzuigerij. Deze put is gesloten en hersteld door de eigenaar tot een openbaar natuurgebied. Aan de achterkant van het water loopt nog een oud spoor. Dit was vroeger onderdeel van een belangrijke handelsroute. De bedrijvigheid van vroeger moet je je inbeelden, want het spoor dient nu alleen nog als een pad.

Diversiteit


Als ik één woord mag gebruiken om De Hondsrug te beschrijven, is het wel diversiteit. De zeventig kilometer aan paden in het 2.000 hectare tellende gebied maakt het het afreizen naar Drenthe meer dan waard. Je hebt geen penning nodig en vrij rijden mag overal, behalve op de gemarkeerde wandel- en fietsroutes. Heel veel plezier en geniet van één van de mooiste ruiterpaden die ik heb gereden!
Bekijk de video over De Hondsrug op www.facebook.com/hvpolo.