081017997_ABFweb
081017997_ABFweb Foto Arnd

Het polospel in vijf weetjes uitgelegd

Nieuws

Polo is een van de oudste teamsporten ter wereld. Het is spectaculair, spannend en ontzettend vermakelijk. Toch is het spel in Nederland maar weinig bekend, hoewel er met regelmaat wedstrijden worden gespeeld. Nieuwsgierig hoe dit spel in elkaar steekt? Met deze vijf weetjes leer je meer over het spel.



1. Polo is een eeuwenoude elitesport


De allereerste polowedstrijd werd rond 600 voor Christus gespeeld door koninklijke Perzen. Hoewel het spel zijn oorsprong vindt in Indië, staat Argentinië tegenwoordig bekend als het pololand bij uitstek. Polo is een ware elitesport: het is vooral populair onder mensen van adel. Zo zijn de Engelse prinsen William en Harry bijvoorbeeld fanatieke polospelers.

In Nederland is het spel nog relatief nieuw: het wordt hier pas gespeeld sinds 1980. Nederland telt vier poloclubs. Gedurende het speelseizoen wordt er bijna ieder weekend een wedstrijd gereden, waarbij de Nederlandse clubs ook uit komen tegen teams uit Duitsland en België.

2. Het veld is vijf keer groter dan een voetbalveld


Een poloveld is doorgaans 200 bij 300 meter groot. Er wordt gespeeld met twee teams van vier ruiters en ook de scheidsrechter - of ‘umpire’- zit op een paard. Het is de bedoeling om een kleine bal met een ‘mallet’ in het doel van de tegenstander te slaan. De doelpalen staan ongeveer 7,5 meter uit elkaar en vallen om wanneer een speler er met zijn paard tegenaan komt.

3. Het polospel kent geen keeper


Het team bestaat uit twee aanvallers, één speler die uitsluitend verdedigt en één speler die afwisselend aanvalt en verdedigd. Er is dus geen keeper. De spelers mogen de slag van een tegenstander tegenhouden door hun mallet in de slag van de tegenstander te houden of de mallet weg te slaan. Polo kent maar liefst veertien verschillende typen slagen.

4. Polopony’s zijn prijzig


Polopony’s zijn erg prijzig: een goede polopony kost al snel 20.000,- tot 30.000,- euro. De meeste polospelers hebben twee tot vier pony’s die worden gewisseld tussen iedere ‘chukka’. Een polowedstrijd bestaat uit vier ‘chukkas’ van zeven minuten.

Polopony’s staan doorgaans hoog in het bloed. De meeste polopony’s worden gefokt in Argentinië en Engeland en worden geselecteerd op hun snelheid, wendbaarheid en uithoudingsvermogen. Bij de pony’s worden de manen afgeschoren en de staart opgebonden, om te voorkomen dat de mallet verstrikt raakt.

5. Het niveau van de speler wordt aangegeven met een handicap


Het niveau van iedere polospeler wordt, net als bij golf, aangegeven met een handicap. Een beginner heeft een handicap van -2 en de beste spelers ter wereld hebben een handicap van 10.

Heb je nog geen plannen voor dit weekend en zou je graag eens een polowedstrijd willen zien? Breng dan een bezoekje aan de Polo & Country Fair op 1 en 2 september bij Stal Lozeman in Putten.

Bron: Bitmagazine.nl
120221504_ABFweb
180319187_ABFweb