170918066_ABFweb
170918066_ABFweb

Een passend zadel, de eerste stap na het kopen van een paard

Nieuws

Past je zadel op je paard en past het zadel bij jou? Dat zou volgens Kitty van Nieuwenhuize van Zadelmakerij Zeeland (Zazee) de eerste vraag moeten zijn als je een nieuw paard koopt. Of eigenlijk ook als je op het paard gaat rijden dat je al hebt of waar je altijd al op rijdt. Een zadel is volgens Van Nieuwenhuize namelijk vaak het laatste waar mensen naar kijken. Ze adviseert om het om te draaien. “Je hebt een paard nodig en een zadel. De rest is bijzaak.”


“Zeker als je van paard of zadel wisselt, adviseer ik om altijd een zadelmaker te laten komen. Een zadel dat op elk paard past, bestaat niet. Dat is een utopie. Paarden zijn allemaal verschillend. Ook al denk je ‘mijn zadel ligt wel heel netjes op dit paard’, laat het toch even nakijken door een zadelmaker. Je bespaart heel wat kosten van behandelaars uit als je zorgt dat je zadel goed ligt.”


Jong paard


“Ik zie ook vaak bij jonge paarden dat mensen een oud zadel pakken om mee te beginnen. Dat kun je natuurlijk wel doen, maar laat toch even kijken hoe het ligt, voordat je ermee aan de slag gaat. Je kunt een paardenrug best snel pijn doen als je met een zadel gaat rijden dat niet past.”


Korter paard


En ja, er zijn paarden waarvoor het lastig is om een passend zadel te vinden. “Het mooiste is als het paard een beetje gelijkmatig is gebouwd. Dat het voorste gedeelte, het middenstuk en zijn achterhand een beetje gelijk zijn. Maar als zadelmaker heb je vaak te maken met verschillende vormen van paardenlijven. Voor een zadel heb je liever een wat langer paard dan een erg kort paard. Op een kort paard kom je namelijk al heel gauw op de weke delen achter de laatste rib terecht en dat wil je niet. Wat wel uitmaakt is of zo’n kort paard rond of recht geribd is. Als het wat rechtere ribben heeft, is er vaak ook wat meer ruimte voor het zadel.”


Ruiter te groot


Hoe korter het paard, hoe kleiner vaak het zadel moet zijn. En dan komt het postuur van de ruiter om de hoek kijken. Want vaak passen ruiters niet in een heel klein zadel. En dan krijg je alsnog een probleem. “Als de ruiter te groot is voor het zadel, dan zit hij er meer op dan erin. Ook zit de ruiter dan meer op de lepel, zodat de druk van het zadel niet goed verdeeld wordt op de paardenrug. En dat zorgt weer voor problemen bij je paard.”


Op de twist


Hoe je dan wel hoort te zitten? “Je hoort op de twist – zeg maar het smalle gedeelte waar de kussens dichter bij elkaar komen - van je zadel te zitten. Als je stilzit moet er nog een hand tussen je billen en de lepel kunnen.”


Met een passend zadel, loopt je paard beter


Het is belangrijk dat jij lekker op je zadel zit, maar het is het allerbelangrijkste dat het zadel goed ligt bij het paard. Dat is waarvoor Kitty van Nieuwenhuize uiteindelijk zadelpasser is geworden. “Ik ben het gaan doen, zodat paarden zich comfortabeler voelen met een zadel op hun rug en beter gaan lopen.”


Nog wat extra tips van Kitty van Nieuwenhuize:


  • Zorg dat je singel (bij een dressuurzadel) niet te kort is. “De gespen aan de zijkanten geven ook best druk. Als ze precies op de spiergroep achter de ellebogen van het paard liggen, is dat niet fijn voor het paard. Neem liever een iets te lange dan een te korte singel.”
  • Als je voor een anatomische singel kiest, let dan op de bouw van je paard. “Meet in elk geval het gedeelte tussen de voorbenen van het paard op om de juiste maat te kiezen. Er zijn ook paarden met weinig of geen boeg, waarbij de singelgroeve (het platte gedeelte tussen de voorbenen) iets naar boven loopt richting het hoofd. Bij die paarden kun je beter geen anatomische singel gebruiken, omdat de druk niet goed verdeeld wordt doordat het brede gedeelte niet overal het paard raakt.”
  • Als je paard een kleiner zadel nodig heeft, kan een zadel met een wat meer open zit een oplossing zijn om er als ruiter toch nog in te passen. Een dressuurzadel wordt al gauw te krap voor de ruiter, omdat je daar wat meer in opgesloten wordt.
  • Vaak denken mensen dat hun zadel te krap is als het aan de voorkant op de schoft komt te liggen. “Dat is een misvatting. Vaak is een zadel dan te wijd: het valt aan de voorkant over de schouders heen, waardoor het op de schoft komt te liggen.”
  • Een zadel kan rocken of bruggen. Bruggen is het geval als je een zadel met een te rechte boom op een paard met een holle rug legt. Dan raakt het zadel alleen van achteren en van voren de paardenrug. Rocken gebeurt bij een paard dat zijn rug bol maakt. Dan kiept het zadel naar voren en naar achteren, terwijl het de rug in het midden constant raakt.
  • Laatste tip: laat het zadel ook altijd even onder de man op de paardenrug door de zadelpasser beoordelen.

Zadelpasser nodig?


Kijk voor een gediplomeerde zadelpasser of zadelmaker bij jou in de buurt op de site van de vereniging van zadel- en tuigdeskundigen (VZTD).