cropped-130514763_ABFweb.jpg
cropped-130514763_ABFweb.jpg

Een 100% dragende achterhand: de levade

Nieuws

We kennen ze allemaal. Die prachtige witte paarden van de Spaanse Rijschool die de mooiste sprongen laten zien. Een van deze oefeningen is de levade. Marijke de Jong van Straightness Training legt uit wat dit voor oefening is en hoe je het je paard aan kunt leren.


“Bij de levade draagt het paard 100% van zijn gewicht op de achterhand, waarbij hij zijn achterbenen tegelijkertijd buigt”, begint Marijke de definitie van de levade uit te leggen. “De rug van het paard maakt een hoek van ongeveer 35 graden en de schoft blijft even hoog als wanneer je paard stilstaat. Het paard vouwt zijn voorbenen onder zijn lichaam en blijft twee à drie seconden in de houding staan. De achterbenen mogen niet breed en niet ongelijk staan, maar dragen het gewicht van het paard. Hierbij gaat het paard als het ware op de hurken zitten en raakt het spronggewricht bijna de grond.”


Waarom de levade?


“De levade is een oefening die bijdraagt tot het nog buigzamer en krachtiger maken van de achterhand. Het is een ultieme check of het paard rechtgericht is. Daarnaast toont het aan of de piaffe goed geschoold is en is het een voorbereidende oefening voor de schoolsprongen.”


Tijd voor actie


“De levade is een zeer gevorderde oefening en komt pas aan bod als niet alleen de basis-, maar ook de gevorderde oefeningen, zoals de piaffe, goed bevestigd zijn. Voor het goed uitvoeren van de levade moeten daarom niet alleen de hulpen van de piaffe bevestigd zijn, maar moet het paard de piaffe ook echt goed beheersen. De reden hiervoor is, dat alleen dan de achterbenen dermate ontwikkeld zijn dat het verantwoord is om de levade te proberen.”


“Er wordt gestart met het paard een piaffe op de plaats te vragen. Vervolgens wordt het paard gevraagd om steeds meer gewicht op de achterbenen te nemen. Eerst komt het ene voorbeen van de grond en zodra het paard zich zeker voelt, zal hij ook het andere voorbeen optillen.”



“Het is hierbij heel belangrijk dat je je paard uitvoerig beloont als hij ook maar een beetje reageert. Met een kleine verheffing van de voorbenen, al dan niet per ongeluk, zijn we in het begin al blij. In het begin hoeft het paard slechts kort de houding aan te nemen. Zodra je paard goed reageert, moet je de oefening niet nog eens herhalen.”


“Des te sterker je paard wordt, des te meer zullen de achterbenen buigen en de spronggewrichten dalen richting de grond. Hierdoor zal je paard meer gaan zitten en minder hoog opkomen, waardoor hij zijn voorbenen onder zijn lichaam zal vouwen.”


Bron: Bitmagazine.nl

school-halt-in-vrijheid
school-halt-in-vrijheid-1
levade-aan-de-hand
130514763_ABFweb