Rollen
Rollen

Waar rolt een paard het liefst?

Welzijn Opvallend

Paarden hebben veel redenen om te rollen; een jeukende rug, de behoefte om te rekken of de noodzaak om van die wintervacht af te komen. In weides kan te veel rollen grote stukken land verpesten en de voedzame delen van de wei drastisch verminderen. Japanse wetenschappers vroegen zich af of het oppervlak dat beschikbaar is om te rollen invloed heeft op de frequentie en duur van het rolgedrag van paarden.

De onderzoekers observeerden vier volwassen paarden drie weken lang in een vlakke grasweide. Hun rolvoorkeuren werden nauwsluitend bijgehouden. De groep werd overdag samen buiten gelaten, en stond ‘s nachts individueel op stal.

Daarna werden de paarden in een andere vlakke paddock gezet, waar drie speciale plekken waren aangelegd om te rollen: een van vlakke aarde, een van vlak zand en de laatste plek was een bedje van stro. De onderzoekers ontdekten dat de paarden de voorkeur gaven aan het rollen in aarde, boven het rollen in zand of stro. Ook kwamen ze erachter dat de paarden ‘s ochtends meer rolden dan de rest van de dag.

Aarde

Die conclusie is niet heel verrassend, omdat gemeenschappelijke rolplekken in een natuurlijke situatie de onderliggende aarde blootlegt. Daarmee zijn de kunstmatig aangelegde rolgebieden met aarde voor het paard natuurlijker dan stro of zand.

Het experiment toont aan dat het aanleggen van een plek om te rollen, waar de aarde wat is blootgelegd en omgewoeld, kan helpen bij het beschermen van grasweides.

Bron: Bitmagazine / Horse and Hound

120420696_ABFweb