Gapen
Gapen Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

De waarheid over gapen

Gedrag Horsemanship Opvallend

Moest jij ook gapen na het zien van bovenstaande foto? Dat is helemaal niet zo gek, want gapen werkt aanstekelijk. Niet alleen mensen doen het, ook onze paarden gapen wat af. Maar wanneer en waarom gapen paarden eigenlijk?

Paarden gapen net als mensen in verschillende situaties. De meest voorkomende situatie waarin paarden gapen, heeft te maken met een toestand die we kennen als slaperigheid. Dit is soms voordat paarden gaan slapen, maar komt meestal voor als ze wakker worden of zich uitrekken na een periode van rust.

Een andere situatie waarin zowel mensen als paarden geeuwen, is wanneer iets in de omgeving zorgt voor spanning of opwinding, en wanneer die spanning vervolgens weer weg-ebt. Dit kan zowel een stressvolle opwinding zijn, als een plezierige opwinding.

Fysiek bekeken wordt gapen geassocieerd met een diversiteit van neuro-chemische stoffen die worden uitgescheiden in de hersenen, tijdens associatie of confrontatie met staten van opwinding. Onderzoekers zijn net gestart om die relaties te evalueren.

Ondanks het feit dat stress en pijn een rol kunnen spelen als je paard gaapt, is dit vaak niet het geval. De meeste keren dat je paard gaapt, gaat dit niet gepaard met stress, of het nu slaperigheid of een verandering in de staat van opwinding betreft.

Bron: Bit / The Horse