Sterk
Sterk

Hoe ga je om met een heet paard?

Gedrag Opvallend

Als je aan professionele ruiters vraagt hoe ze hun paard het liefst hebben is ‘redelijk heet’ vaak het antwoord. Ze willen dat hun paard de kracht en drive heeft om te presteren, met als gevolg dat er steeds meer hete paarden worden gefokt. Maar hoe ga je om met een paard dat tijdens het rijden heter blijkt dan gedacht?

1. Wees er in de eerste instantie zeker van dat je paard vlug is door overtollige energie in plaats van door een reactie op pijn. Laat zijn tanden, rug en je harnachement controleren.

2. Praat met een voedingsdeskundige over voer dat je paard op gewicht houdt, maar hem niet heter maakt.

3. Zet hem wanneer het mogelijk is in een veilige omgeving, zodat hij zich niet verwondt.

4. Schakel een professional in als je met je handen in het haar zit.

5. Heb geduld. Als je tijdens een les alleen maar stapt omdat het paard te heet is om mee te draven of galopperen, dan is dat prima.

6. Wil niet te veel. Het is beter om je tijd te nemen en drie jaar niet te starten, dan het vertrouwen van je paard te beschadigen omdat jij zo nodig om concours moest.

7. Geef een loperig paard veel stappauzes, maar houd contact en rijd figuren om hem aan het denken te houden.

8. Houd je hulpen zwart-wit en je paard zal snel leren. Als een paard eenmaal weet hoe hij moet reageren op je vraag zal hij een stuk meer ontspannen zijn.

9. Het rijden van een vierkant is een nuttige oefening. Het paard zal steeds bij je terug moeten komen in de hoeken.

10. Om de kracht en het vertrouwen in galop te ontwikkelen, moet je er veel tijd aan besteden. Begin met het rijden van een kleine volte in galop om het paard meer te laten buigen. Vervolgens maak je de cirkel langzaam groter en controleer je of je nog controle hebt. Ga vervolgens nog groter, maar als het paard het tempo overneemt ga je weer terug naar je kleine volte. Trek niet aan je teugels, je wilt niet vechten.
Bron: Horse and Hound