bokken
bokken

De tien paardentypes...

Fun Opvallend

Je hebt werk- en je hebt luxepaarden, net als bij mensen. De een is de ander niet. Sommige paarden wil je achter het behang plakken, anderen vallen onder het kopje ‘kneus’ en mankeren om de haverklap iets en weer een andere groep schiet bij elk geluidje als een vuurpijl weg. Onder welke categorie valt jouw paard? Tien types, uiteraard met ‘n knipoog!

1. Het moeilijk te houden paard

Dit is het paard dat je waarschijnlijk bijna gratis op Marktplaats tegenkomt. Je gaat hem halen uit medelijden, omdat hij vel over been is. De eigenaren die je hem proberen te verkopen zullen een verhaal ophangen over hoe ze hem afgelopen maand hebben gered en over hoeveel energie ze er al in hebben gestopt. Je zou eens moeten zien hoe hij eruit zag toen ze hem kregen! 

De waarheid is echter dat ze het paard al sinds zijn geboorte hebben en altijd hebben bespaard op zijn verzorging. Uiteindelijk besluiten ze hem maar te verkopen nu ze bijna failliet zijn omdat het paard ze letterlijk uit hun huis heeft gegeten. Hier kom jij na twee jaar achter, na twee pensioenspaarpotjes, talloze dierenartsbezoeken, ontwormen, supplementen om aan te komen, bietenpulp, tandartsbezoeken, bloedtesten en al het dure hooi dat hij heeft gegeten.

2. Het makkelijk te houden paard

Het paard dat dik blijft van lucht. Het paard waarvan iedereen wilde dat zijn lastig te houden paard zo zou zijn.

3. Meneer Gevoelige Voetjes

Je hoeft maar aan het woord ‘steen’ te denken en je paard loopt al moeilijk. Je leert alles over kiezelpaden, lopen op eieren, hoefbevangenheid en hoefkatrol. Het grootste deel van je tijd rijd jij op de bank, terwijl je vrienden lange buitenritten maken, omdat jouw paard altijd kreupel is wanneer het goed weer is. De dagen dat je thuis moet blijven is er op een of andere magische reden niets aan de hand met je paard. 

Het voordeel is wel dat je veearts en hoefsmid je uitnodigen voor gratis jachtcruises, omdat het bedrag dat jij hebt uitgegeven om je paard rad te krijgen goed was voor niet één, maar zelfs twee jachten.

4. De Alfamerrie

Waarom zou je gaan trouwen met een persoon als je een alfamerrie hebt? Zij is de control freak die altijd haar zin moet hebben. Ze is een emotionele achtbaan, maar eens in de zoveel tijd heb je toch een paar vredige, liefhebbende momenten. Die zijn wel van korte duur. Ze laat je waarschijnlijk zweren nooit meer een merrie te kopen.

5. De Broekpoeper

Dit paard is bang voor alles. Inclusief zijn eigen schaduw. Hij is bang om het bang zijn. Zijn fantasie is groot en hij zal dingen verzinnen om bang voor te zijn. De zoekterm ‘Hoe maak ik mijn paard ongevoelig’ is de startpagina van je browser. Je schrikt je dagelijks een ongeluk en die gewone plastic zak is nooit meer hetzelfde.

6. Meneer Ongelukje

Dit is het paard dat altijd gewond raakt. Je kent de dierenarts zo goed dat je op zijn verjaardag en met de kerst wordt uitgenodigd. Je paard heeft zelfs zijn eigen privéstal op de kliniek. Je investeert in bubbeltjesplastic voor de binnenkant van de stal om er vervolgens achter te komen wat een koliekoperatie kost om dat plastic uit zijn darmen te verwijderen.

7. De Ervaren Etterbak

Dit paard houdt van bokken, rollen, omdraaien, schoppen en bijten. Allemaal tegelijk. Onder het zadel. Hij zorgt ervoor dat je elke keer dat je blijft zitten leert waarderen. Hij is de reden dat bedrijven als Advil nog bestaan.

8. Het Ontsnappingsmonster

Dit paard is de perfecte ijsbreker. Hij stelt je voor aan je buren, de dierenbescherming en misschien zelfs aan de politie. Je wordt misschien zelfs beroemd wanneer je op het nieuws verschijnt omdat je paard over de snelweg rent tijdens het spitsuur.

9. De Stallensloper

Dit paard doet aan kribbebijten, weven, schrapen, of een combinatie van allemaal. Het positieve eraan is wel dat je paard in conditie zal blijven, omdat hij nooit stil staat. Het schrapen verwijdert alle mest zodat je nog amper langs hoeft met de kruiwagen en het kribbebijten bespaart je geld op het slijpen van de tanden, omdat er niets over is om te slijpen.

10. De zeven jaar oude Bomproof Oppas

Dit is het paard waar iedereen het over heeft. Dé reden dat je elke dag opstaat om poep te scheppen. Hij is het paard dat je ervan weerhoudt de handdoek in de ring te gooien en weer terug te gaan naar het houden van een collectie Breyer-paardjes. 

Hij maakt het het allemaal waard. Maar hij is net zo zeldzaam als een eenhoorn. Succes met het vinden, in ieder geval één keer in je leven...

Bron: Horsenation