Mischa bij Warhorse
Mischa bij Warhorse

Bit-reporter Mischa doet verslag van Warhorse

Nieuws

Als Bit-reporter naar het theaterfenomeen Warhorse. Wie wil dat nou niet? Er kwamen veel aanmeldingen binnen op onze oproep. Mischa van der Velde werd uiteindelijk de gelukkige winnares. Lees hier haar verslag!


Woensdagavond 11 juni was het zover, ik mocht als Bit-reporter naar Carré! Om vijf uur vertrok ik direct van mijn werk naar, het alweer 125 jaar bestaande, Carré. Bij aankomst ontmoette ik de zeer vriendelijke Linde Oortveld (eindredacteur Bit) en het was een verrassing dat we een blik mochten werpen in de gangen achter het toneel. Leuk om te zien hoeveel kostuums daar hingen en om alvast een glimp op te vangen van de mooie Joey, het belangrijkste paard uit de musical.

De acteurs werkten als paarden en dan vooral de mensen in de paarden. Wow, wat konden zij deze prachtige dieren mooi laten bewegen en tot leven laten komen! Elk paard werd ‘bediend’ door drie acteurs, maar op den duur vergat ik de twee mensen in het paard en had ik het idee alsof er iemand met een paard aan de hand over het toneel heenliep. Alle paarden waren prachtig om te zien, maar Joey was toch wel mijn favoriet. Met zijn mooie bruine kleur en zijn lieve zwarte ogen had ik echt met hem te doen toen hij in de oorlog verzeild was geraakt.

Joey is het paard van de jonge Albert. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt hij verkocht aan de cavalerie van het Britse leger. Daar werkt hij samen met de zwarte volboed Topthorn. De paarden worden naar het front in Frankrijk verscheept. Albert kan zijn lievelingspaard niet vergeten en begint aan een gevaarlijke zoektocht om zijn vriend te vinden.

Het decor van War Horse was simplistisch, maar zeker niet te eenvoudig. Zo werden de hekken telkens gecreëerd door acteurs met stokken in hun handen, die dan soepel weer van het toneel verdwenen. Hierdoor werd er ruimte gegeven aan de fantasie van de toeschouwer en kwamen de prachtige paarden goed tot hun recht. De mooiste momenten vond ik de oorlog scènes. De geluiden en de manier waarop mens en paard sneuvelden werden zeer mooi uitgebeeld.

Kortom: War Horse is een leuke en mooie theatervoorstelling. Een aanrader voor paardenliefhebbers. Want ook al wist ik dat de paarden niet echt leefden, het raakte me toch wanneer er eentje sneuvelde of wanneer Joey zijn baasje moest missen. Prachtig gedaan en fascinerend om naar te kijken, ik heb genoten!

Warhorse is afgelopen zaterdag in première gegaan in Koninklijk Theater Carré tijdens het Holland Festival. Wil je de voorstelling zelf zien? Ga naar www.warhorse.nl voor meer informatie.

 

[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2014/06/Warhorse-Large.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2014/06/Warhorse4-Large.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2014/06/Warhorse6-Large.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2014/06/Warhorse8-Large.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2014/06/Warhorse10-Large.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2014/06/Warhorse12-Large.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2014/06/Warhorse13-Large.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2014/06/Warhorse14-Large.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2014/06/Warhorse15-Large.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2014/06/Warhorse17-Large.jpg|”]

 
Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.
Mischa mag als Bitreporter naar War Horse.
Mischa bij de ingang van Carré.
Behind the scenes.
Achter de schermen.
Eindredacteur Linde en Mischa
De markante circusfamilie Carré had veel paarden. Er hangt nog een schilderij waar ze allemaal opstaan.
Cappuccino drinken voor de voorstelling.
De kaartjes voor de voorstelling.
De zaal.