090722801_ABFweb
090722801_ABFweb

Tip Michel van der Knaap: ga uit van je eigen kwaliteiten

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van instructeur, handelaar en springruiter Michel van der Knaap.

[caption id=”attachment_13204” align=”alignright” width=”300”] Michel van der Knaap[/caption]



“Sabine heeft mij gevraagd iets te vertellen over hoe ik de relatie zie tussen ruiter, paard en gezondheid. Ik wil haar bedanken voor het vertrouwen, maar ook meteen voor wat ik elke keer weer van haar leer over het functioneren van een paardenlichaam.

Door veel handel te doen in sportpaarden heb ik diverse paarden en daarbij ruiters, in alle soorten en maten bestudeerd. Maar ook door dagelijks zelf allerlei paarden te rijden en pony- en paardenruiters te begeleiden, heb ik geleerd dat trainen met paarden vooral is blijven waarnemen: wat geeft het paard aan, wat geeft de ruiter aan. Is er geen verbetering (bij ruiter of paard) dan moet je eerst onderzoeken waar dat aan ligt, daarna teruggaan naar de basis en weer opbouwen.

Ik denk dat het belangrijk is als ruiter te weten wat je eigen kwaliteiten zijn in het zadel en daarnaast te bedenken wat de mogelijkheden en onmogelijkheden van je paard zijn. Werken met de kwaliteiten van de ruiter en van het paard en je training daarop aanpassen is de belangrijke uitgangspositie.

Het is onze verantwoordelijkheid om de ideale omstandigheden te creëren. Niet alleen goed passende optoming, maar ook kritisch blijven op onze handelingen en positie op het paard (scheef zitten, te hard aan 1 teugel trekken en dat dagelijks helpt je paard niet om goed te presteren). Goed blijven waarnemen hoe je paard zich voelt en gedraagt houd je paard fitter en blijer.

Kijken naar andere ruiters is heel leerzaam. Als je Anky, Gerco of Edward of welke andere topruiter dan ook bezig ziet, denk je al snel en zo wil ik het ook ! Maar we mogen nooit uit het oog verliezen dat ruiters op topniveau ook dagelijks werken aan de basis en details. Dat brengt mij gelijk bij mijn tip: ga uit van je eigen kwaliteiten en die van je paard. Dit levert het meeste resultaat en het meeste plezier op.”

“Ik geef de pen door aan Coby van Baalen. Zij legt bij diverse jonge ruiters een stevige basis. Graag hoor ik haar mening over het belang van een basis.”
080715643_ABFweb