140407165_ABFweb
140407165_ABFweb

Tip Harm-Jan Veenstra: zorg dat je sport ook je hobby is

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van tuigpaardrijder Harm-Jan Veenstra.

[caption id=”attachment_27012” align=”alignright” width=”200”] Harm-Jan Veenstra met Wervelwind.[/caption]



“Ik ben zelfstandig ondernemer in de paardenbranche en de paarden op mijn stal zijn allemaal KWPN Tuigpaarden. Deze worden gebruikt in de Nederlandse tuigsport, maar ook veel in de marathonsport. Rijden met tuigpaarden op de concoursen is echt een Nederlandse aangelegenheid; in andere landen kennen ze dit niet. In de marathonsport is het tuigpaard over de hele wereld terug te vinden!

Heel veel mensen denken dat de beste paarden in de tuigsport lopen, maar ik weet wel zeker dat er veel betere paarden in de marathonsport lopen. Dit komt doordat de mensen die een goed paard zoeken voor de marathonsport veel meer geld over hebben voor een paard wat bij hun past. Daardoor gaan de talenten op jonge leeftijd al naar het buitenland om daar hun kwaliteiten in de marathonsport te tonen.

Concoursen rijden met tuigpaarden is mijn werk en tevens mijn grootste hobby. Het is gewoon een kick als net iets beter bent dan de nummer twee! Het concours rijden met een tuigpaard is niet alleen rondjes rijden en wachten dat je opgeroepen wordt. Je moet zorgen dat je met je paard meer opvalt dan een ander. Allereerst moeten je concourswagen en tuig van degelijke kwaliteit en schoon zijn en je paard moet netjes getoiletteerd en gewassen zijn. Als je één voor één de baan binnenkomt rijden is dat een moment om je paard al perfect te showen, want de jury kijkt dan even enkel en alleen naar jouw paard. Na de inspectie door de jury kunnen alle paarden tegelijk afrijden: dan moet je zorgen dat je een plekje kunt vinden dat je alleen rijdt, zodat de jury het paard optimaal kan bekijken. Als je dan met een goed paard netjes rijdt, zal een hoge plaatsing je verdienste zijn.

Ik wil nog één ding vertellen over het tuigpaardrijden: bij de tuig- en dressuurpaarden hangt heel veel af van de smaak van de jury. Daardoor hebben veel rijders nogal veel kritiek op de jury; soms zoveel dat de kranten er over gaan schrijven. We kunnen niet allemaal winnen en je moet tevreden zijn met je plaatsing, ben je dat niet dan moet je zorgen dat je je paard beter in de kijker rijdt en niet na de wedstrijd een journalist opzoeken om je negatieve verhaal te vertellen. Het is een prachtige sport en dat moeten we ook zo houden!”

“Ik geef de pen door aan Peter Chardon.”
wervelwind13