Buitenrijden
Buitenrijden Foto: Arnd Bronkhorst | arnd.nl

Vijf dingen die zelfverzekerde ruiters niet doen

Training Opvallend Mental Coaching

Zelfvertrouwen bouw je op door te oefenen, iets goed te doen en te zien dat je vooruitgang hebt geboekt. Je kunt er dus zelf aan werken. 

Al eerder kon je lezen welke vijf dingen zelfverzekerde ruiters doen om hun zelfvertrouwen op peil te houden. Maar er zijn ook een aantal dingen die je beter kunt vermijden als je een meer zelfverzekerde ruiter wil worden.

1. Piekeren over wat er allemaal fout zou kunnen gaan

Zelfverzekerde ruiters gaan niet voor iedere wedstrijd bedenken hoeveel weigeringen hun paard zal maken en hoeveel punten dat gaat kosten. Natuurlijk beseffen ze wel dat er lastige situaties voor kunnen komen. 

Maar in plaats van daar te veel over te piekeren, bereiden ze zich voor en maken een plan hoe ze eventuele problemen kunnen voorkomen of oplossen.

2. Het jezelf kwalijk nemen dat je fouten maakt

Iedere zelfverzekerde ruiter weet dat fouten maken menselijk is en dat het iedereen weleens overkomt. In plaats van steeds boos op jezelf te worden en te denken dat je een slechte ruiter bent, is het beter na te denken over wat je kunt doen om deze fout de volgende keer te voorkomen. Even kort analyseren, een plan bedenken en weer verder, dus!

3. In je comfort zone blijven

Natuurlijk vinden zij het ook weleens spannend, maar zelfverzekerde ruiters zijn zich ervan bewust dat ze niet verder komen door steeds dezelfde, vertrouwde dingen te oefenen. Je leert en wordt zelfverzekerder door juist uit je comfort zone te stappen en nieuwe dingen te proberen. Doe dit wel stap voor stap, natuurlijk.

4. Het verkeerde paard rijden

Zelfverzekerde ruiters kennen hun eigen grenzen. Ze weten tot waar ze kunnen gaan om te blijven leren, maar ook wanneer ze over de grens van hun eigen kunnen heen dreigen te gaan. Een paard rijden waar je nog lang niet klaar voor bent bijvoorbeeld, dat is funest voor je zelfvertrouwen.

5. Dingen die je moeilijk vindt vermijden

Ook zelfverzekerde ruiters zijn weleens ergens bang voor of vinden iets moeilijk; ze gaan het alleen niet uit de weg. Als je wil werken aan je zelfvertrouwen, vermijd de dingen die je moeilijk vindt dan niet maar pak ze aan. 

Vind jij een slootje springen eigenlijk best eng? Spring dan zoveel slootjes als je kunt en je zult merken dat je steeds minder nerveus bent. Oefen dit eventueel eerst op een paard dat het niet zo spannend vindt, dan kun jij je op jezelf concentreren. Zelfverzekerde ruiters oefenen dingen die zij spannend vinden net zo lang tot die spanning verdwenen is. Ook belangrijk: zelfverzekerde ruiters zijn niet bang om hierbij de hulp van een instructeur of goede vriend in te schakelen.

Bron: Horsecollaborative