141125159_ABFweb
141125159_ABFweb

Eerste stallen ontvangen Keurmerk Paard en Welzijn

Nieuws

Pensionstal Schraa in Sondel en Manege Stal Mansour in Arnhem zijn de eerste keurmerkhouders van het Keurmerk Paard en Welzijn. Op woensdag 11 februari hebben deze pioniers de gevelborden, het certificaat en het KPW-rapport toegestuurd gekregen.


Het keurmerk is ontstaan vanuit de Welzijnsmonitor Paardenhouderij, die in 2012 werd ontwikkeld werd door de Wageningen Universiteit. Tjeerd Schraa was de eerste hippisch ondernemer die zich bij KPW meldde om het keurmerk aan te vragen. Na de bezoeken van de KPW-inspecteur en van de KPW-dierenarts is gebleken dat op zijn pensionstal het welzijn van de dieren goed is geborgd. Pensionstal Schraa en Manege Stal Mansour zijn bedrijven die het welzijn van paarden hoog in het vaandel dragen en die in hun bedrijfsvoering voldoen aan de welzijnsnormen van het Keurmerk Paard en Welzijn. Beide stallen mogen het keurmerk in 2015 gebruiken in hun communicatie en op hun website.

Waarden


Naar welke punten kijken de inspecteurs? “Er wordt gekeken naar de afmetingen van de boxen, de uren per dag dat de paarden buiten komen, naar het eten wat de paarden krijgen, of het veilig is en of de paarden genoeg sociaal contact krijgen.” Er zijn wel een aantal punten die echt niet door de beugel kunnen. “Als je prikkeldraad om je weide hebt kun je dat niet goed maken met grote stallen of perfect ruwvoer.”

Paardenarts


Nadat de inspecteurs de omgevingsfactoren hebben bekeken, komt een KPW paardenarts de paarden zelf bekijken. Dit gebeurt steekproefsgewijs. Het zijn allemaal erkende paardenartsen, geen gewone dierenartsen. Vervolgens krijg je – na berekening – de uitslag. “Als het allemaal in orde is krijg je het keurmerk, is het niet goed dan gaan we kijken waar de knelpunten liggen.” Is je bedrijf goedgekeurd? Dan krijg je een gevelbord, advies en informatie, aanbevelingen en korting op consulten van specialisten.

Lees hier een eerder gepubliceerd bericht over het Keurmerk Paard en Welzijn.

Bron: Bitmagazine / Horses / KPW