140801081_ABFweb
140801081_ABFweb

Tip Jeanine Nekeman: leer je proef uit je hoofd

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dressuuramazone Jeanine Nekeman.

[caption id=”attachment_37954” align=”alignright” width=”300”] Jeanine Nekeman en Vlingh[/caption]



“Mijn tip van de week is: oefen je proef goed. Vanaf het niveau Subtop is het verplicht om de proef uit je hoofd te kennen, maar ook als het niet verplicht is, is het toch handig om de proef uit je hoofd te kennen. Zo kan er niks misgaan en weet je welke onderdelen er komen en waar je je dus op moet voorbereiden.

Alle tijd


Zelf rijd ik altijd in de week voor de wedstrijd nog minstens één keer mijn proef door. Vaak lukken alle onderdelen apart wel want dan heb je natuurlijk alle tijd om de oefening op het juiste moment uit te voeren. Echter, op wedstrijd heb je dit niet. Daarom is het handig om de proef thuis te oefenen zoals je deze op wedstrijd ook rijd. Dus in de wedstrijdhouding en alle oefeningen opvolgend. De oefeningen die niet goed gaan kan je dan achteraf altijd nog opnieuw doen maar zo weet je zeker dat je alle oefeningen beheerst. Op wedstrijd klopt je gevoel soms ook niet helemaal en dan kan je altijd ergens op terugvallen. Je zet dan toch eerder een foutloze proef neer.

Op papier


Ook is het zinvol om je proef op papier ‘te rijden’. Je tekent dan de ring met alle letters op een A4 en gaat met je pen op papier de hele proef ‘rijden’. Ook kan je een eerder opgenomen proef op video nog even terugkijken.
De meeste paarden denken ook al vooruit en doen dan de oefening al te vroeg, zoals te vroeg stilstaan op de AC-lijn. Daar moet je bij trainen rekening mee houden door dat halthouden juist net iets later te doen.”

“Ik zou graag de pen doorgeven aan mijn trainer Yessin Rahmouni.”
140303222_ABFweb