Transformatie Snuitje
Transformatie Snuitje

Transformatie: Snuitje

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Zo ook Snuitje, een 21-jarige merrie. Zij veranderde van een magere pony naar een veelzijdige sportpony!


De zestienjarige Romy Huisman zat al haar hele leven in de paardenwereld. Toen ze in 2006 ging studeren in Utrecht deed ze twee of drie maanden niks meer met paarden. Toen ze via via hoorde dat er twee witte pony’s in een weiland stonden waar geen verzorgers voor waren, trok ze de stoute schoenen aan. Romy vertelt: “Ik ben er gewoon naartoe gegaan en toevallig was de eigenaar aanwezig. Ik vroeg hem of ik een pony mocht verzorgen en hij vond het direct goed! Ik werd rondgeleid op stal, kreeg uitgelegd waar het zadel en hoofdstel lagen en ik mocht met de toen twaalfjarige Snuitje aan de slag.” Op één kilometer afstand van het weiland lag een rijvereniging. Romy begon met het poetsen en rijden van Snuitje en toen dit allemaal goed ging, besloot ze om lid te worden van de rijvereniging. “Voor €100,- per jaar kon je onbeperkt gebruikmaken van de rijbak daar, kreeg je een keer per maand dressuurles en een keer per maand springles.” Romy en Snuitje gingen bij de rijvereniging rijden, maakten vaak buitenritjes en hadden veel plezier samen.

Helaas ging Snuitje er door een slecht voerbeleid minder goed uitzien. “In de winter was ze te dik, omdat ze suikerbieten en brood gevoerd kreeg. Maar in de zomer was ze juist te mager, omdat het gras op het land na een tijdje op was.” Nadat Romy twee jaar de verzorgster was, besloot ze om Snuitje over te kopen. Doordat Snuitje bietenpulp bijgevoerd kreeg en de beschikking kreeg over veel gras, knapte ze langzaam maar zeker op. Snuitje kwam in de zomer dag en nacht in de wei te staan en kreeg vrijwel onbeperkt ruwvoer tot haar beschikking.

Nadat Romy de eigenaresse van Snuitje werd, bleven ze recreatief rijden. Maar hier kwam in 2012 verandering in. “Ik had een ander paard gekocht om de ORUN cursus mee te doen, maar hij bleek toch stouter te zijn dan verwacht. Hierdoor koos ik ervoor om wedstrijden te starten met Snuitje, zij is namelijk ontzettend braaf en bokt nooit. Ze heeft ontzettend veel energie en is tijdens het rijden niet moe te krijgen. Het is wel een echte merrie, dus ik moet haar alles vragen en dan moeten we er eerst over overleggen. Bij de eerste dressuurwedstrijd werden we onverwachts direct twee keer eerste. We vlogen de klasse B en L1 door en ondertussen starten we zelfs M1.” Behalve de dressuur is Romy ook actief bezig met academisch werken aan de hand en sinds ze een eigen trailer heeft, gaat ze vaak op stap met Snuitje. “We doen mee aan clinics, crosstrainingen en andere leuke dingen.”

Romy hoopt dat ze binnenkort hun eerste winstpunt in de M1-dressuur rijden. “Ook wil ik dit jaar graag een working equitation wedstrijd en endurance wedstrijd starten. Het belangrijkste is gewoon dat ze gezond blijft, want ze is natuurlijk al wat ouder. Zolang ze gezond blijft, blijven we gewoon lekker veelzijdig rijden en plezier hebben samen! Ze blijft sowieso altijd bij mij!”

PS: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

grgrgh
dsc01541p
DSC03561
DSC01985
IMG_6011