buitenrijden strand - Jacques Toffi
buitenrijden strand - Jacques Toffi

6 tips voor het kopen van een paard

Nieuws

Je koopt zo 1, 2, 3 niet even een paard. Er komt namelijk heel veel bij kijken. Allereerst moet je natuurlijk het juiste paard zoeken, maar dan moet je ook nog een deal maken met de eigenaar van het paard. Horse Collaborative geeft 6 tips voor als je een paard wil kopen.



Neem de tijd


Het kopen van een paard is niet zomaar iets. Het kost veel geld en het is een aankoop waar je toch een behoorlijke tijd mee vooruit wil kunnen. Heb daarom geen haast bij het kopen van een paard. Zorg ervoor dat je er zeker van bent dat het paard dat je uiteindelijk gaat kopen ook echt de juiste keus is.
Probeer het paard voordat je het koopt zo vaak mogelijk uit. Kijk eventueel of je hem ook een tijdje op proef mag, zodat je ook weet hoe het paard reageert in een andere omgeving. Bedenk van tevoren ook goed welke eisen jij aan je paard stelt en kijk kritisch of het paard dat je op het oog hebt daaraan voldoet. Als je het niet zeker weet, zoek dan gewoon verder. Er zijn meer dan genoeg paarden, dus de kans dat de juiste voor jou er uiteindelijk bij zit, is heel groot.

Wees realistisch


Bedenk wat mogelijk is, niet alleen voor jezelf, maar ook voor het paard dat je voor ogen hebt. Als het paard dat jij eigenlijk wel wil al jaren alleen recreatief gereden werd en af en toe een wedstrijd in de B of L heeft gelopen, dan is de kans klein dat jij hem ineens helemaal klaar kan stomen voor de Grand Prix. Of als je een echt dressuurpaard op het oog hebt, moet je niet verwachten dat je binnen de kortste tijd over hindernissen van 1.40 meter vliegt.

Zorg dat jij het paard leuk vindt


Een zeer belangrijk punt is dat jij degene bent die het paard leuk moet vinden. Kies een paard niet omdat je instructeur hem zo mooi vindt lopen of omdat het kleurtje en de uitstraling perfect zijn. Als het paard op stal humeurig is of je er constant af bokt, word je er niet vrolijk van. Tenzij je natuurlijk juist graag gaat zandhappen ;-).

Koop geen paard om er later winst mee te maken


Zie het kopen van een paard als het houden van een vakantie. Je investeert er geld in en hopelijk heb je een super mooie tijd. Het geld zie je echter niet meer terug, maar als het goed is, is het het allemaal waard.
Koop je paard dus niet om hem door te trainen en hem later weer te verkopen met winst. Dat moet niet het doel zijn (mits je er echt je geld mee moet verdienen natuurlijk). Je wil een band opbouwen met zo’n dier en dat gaat niet als je hem een paar jaar later toch weer verkoopt. Koop het paard omdat je er lange tijd van wil genieten.

Maak duidelijke afspraken over de kosten


Als je het paard wil gaan kopen, maak dan met de huidige eigenaar duidelijke afspraken over de kosten. Allereerst moet je natuurlijk duidelijk weten wat het paard kost. Maar maak daarnaast ook afspraken over eventuele extra kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een veterinaire keuring. Betaal jij die of betaalt de verkoper die? En moeten er nog andere tests gedaan worden? Wie betaalt die dan? Zorg dat dit voor beide partijen duidelijk is. Je kunt deze afspraken eventueel ook op papier zetten.

Zorg voor transparantie


Deze tip is vooral handig als je gebruik maakt van een tussenpersoon. Iemand die je helpt met het zoeken naar het juiste paard en die voor jou de onderhandelingen doet. Dit is handig voor jou, want je hoeft je minder druk te maken. Je gaat ervan uit dat het wel goed komt en dat jouw bemiddelaar wel de juiste prijs voor het paard kan afspreken. Super handig, maar zorg wel dat je altijd overzicht houdt over wat je precies betaalt. Een bemiddelaar moet je ook betalen. Dus een deel van de kosten van het paard, gaat daarnaartoe. Zorg dat je zelf altijd een goed overzicht houdt van welke kosten je waaraan betaalt. Welk deel van de prijs gaat daadwerkelijk naar het paard en welk deel gaat op aan ‘iets anders’?

Bron: Horse Collaborative