schrapen
schrapen

Onderzoek: zo stop je het schrapen

Nieuws

Het is een bekend gezicht op de poetsplaats: paarden die driftig met hun voorbenen over de grond schrapen. Je kunt tegen je paard roepen dat hij moet ophouden of hem een tik geven, maar de kans is groot dat je binnen enkele minuten alweer het vertrouwde geluid van hoef op beton hoort... Onderzoekers ontdekten een methode die effectiever is om het schrapen af te leren.



Negatieve aandacht


Schrapen met de voorhoeven kan verschillende oorzaken hebben. Uit eerder onderzoek bleek bijvoorbeeld dat sommige paarden schrapen om pijn of ongemak aan te geven. Voor veel paarden is schrapen echter een aangeleerd gedrag, stellen de onderzoekers van de St. Lawrence University in de staat New York. Als je paard schraapt en jij probeert hem te laten stoppen door hem toe te spreken of bij het halstertouw te pakken, krijgt je paard in feite wat hij wilde: jouw aandacht. Om het schrapen af te leren, is het belangrijk om de negatieve aandacht te vervangen voor een positieve beloning, zeggen de onderzoekers.

Wachten op beloning


Voor hun onderzoek gebruikten de wetenschappers drie verschillende paarden, die er stuk voor stuk om bekend stonden veel te schrapen wanneer ze aan twee touwen vastgezet stonden. Van alle paarden werd het aantal keren geteld dat ze met hun voorbeen schraapten. Hoe vaker het paard schraapte, hoe korter gewacht werd met het geven van een beloning. Het paard dat het meeste schraapte (een indrukwekkende 783 keer in 20 minuten) kreeg een brokje als ze vijf seconden stil stond. Het paard dat het minst schraapte, 15 keer per 20 minuten, moest een hele minuut wachten voordat hij een beloning kreeg.

De wachttijd tussen stoppen met schrapen en de beloning werd tijdens het onderzoek geleidelijk aangepast. Het paard dat het meest schraapte, moest steeds langer op haar beloning wachten en leerde op die manier geduldig stil staan. Het paard dat in eerste instantie het langst op zijn beloning moest wachten, leek de connectie tussen het wachten en de beloning niet te snappen en kreeg dus steeds eerder zijn brokje.

Tijdrovend


Na 25 tot 40 trainingssessies schraapten alle paarden beduidend minder dan toen het onderzoek begon, concluderen de onderzoekers. De methode is dus zeer effectief, maar ook erg tijdrovend. “Het is een lastige methode voor de gemiddelde paardeneigenaar of -trainer”, stelt één van de onderzoekers. “Het moet zeer nauwkeurig uitgevoerd worden en kost veel tijd en middelen. In de toekomst willen we graag een methode ontwikkelen die gemakkelijker en sneller uit te voeren is.”

Meer lezen over het onderzoek? Klik hier voor meer informatie.


Bron: The Horse