begisch trekpaard
begisch trekpaard

App voor het meten van lichaamsgewicht van je paard

Nieuws

Gemakkelijk het gewicht uitrekenen van je warmbloed of trekpaard? Dat kan nu ook met de Healthy Horse App. Met deze app kon je al het gewicht uitrekenen voor pony’s en arabieren, maar nu kan het dus ook voor warmbloeden en trekpaarden. Dat schrijft Horsetalk.


Een groep Amerikaanse onderzoekers van de University of Minnesota en de University of Kentucky, is de laatste tijd bezig geweest met het maken van vergelijkingen waarmee je het lichaamsgewicht van warmbloeden en trekpaarden kan uitrekenen. Door het opmeten van verschillende criteria en die in te vullen, vertelt de vergelijking je hoe zwaar je paard is.

Om tot de juiste vergelijking te komen, onderzocht het team 138 trekpaarden en 89 warmbloeden. De paarden waren allemaal ouder dan drie en drachtige merries werden niet gebruikt.

Bij de paarden werden onder andere de schofthoogte, de lengte van de schouder naar de bil, de boekomtrek en de omtrek van de nek gemeten. Met deze gegevens werd een vergelijking gemaakt. Om te testen of de vergelijking klopte, werden de paarden daarna nog op de weegschaal gezet.

De eigenaren van de paarden werd, voor aanvang van de test, ook gevraagd om het lichaamsgewicht van hun paard te schatten. De meeste eigenaren zaten er redelijk dichtbij.
Uit het onderzoek bleek ook dat 42 procent van de trekpaarden en maar 2 procent van de warmbloeden te zwaar was.

Om de vergelijking te kunnen gebruiken, moet een eigenaar enige kennis hebben van de wetenschappelijke wiskunde. Dat is ook de reden dat de onderzoekers de vergelijking via de app beschikbaar hebben gemaakt. Onderzoeker Krishona Martinson: “Paardeneigenaren kunnen de app gebruiken om meer inzicht te krijgen in het lichaamsgewicht van hun viervoeter. Het kan ze helpen bepaalde doelen te bereiken en helpt ze op weg om het juiste lichaamsgewicht te bereiken en te behouden.

De app is beschikbaar voor Android en Apple.

Bron: Horsetalk