Gisella Bartels
Gisella Bartels

Blog: Verwennerij

Nieuws

Al doet de temperatuur het niet vermoeden, het is bijna kerst. En ik zal het maar eerlijk toegeven, ik hou er wel van. Niet zozeer van alle hectiek en het opzitten en pootjes geven, maar wel van de gezelligheid, van de lichtjes, het knusse, de vrolijke kerstliedjes op de radio en het feit dat mensen eens stil staan bij wat ze kunnen doen voor elkaar.


Bij kerst horen voor de meesten ook cadeautjes. Menigeen wordt flink verwend met kerst. Zo zullen er bij de paardenliefhebbers ook de nodige ‘paardencadeau’s’ onder de boom liggen. Variërend van een paar mooie sokken, tot een rijbroek of een paar handschoenen. Misschien zijn er onder ons zelfs bij die een  hoofdstel of een ander mooi, maar kostbaar product krijgen. Allemaal prachtige presentjes.

Ik hoor ook geregeld dat een paard flink verwend wordt.  Tijdens kerst, maar ook door het jaar heen. Vaak heeft men het dan over een nieuwe sjabrak, nieuwe peeskappen, een hippe deken of een echte ‘bling’ frontriem. Maar laten we eerlijk zijn, dat is hartstikke leuk, maar een paard geeft er niks om of hij met blauwe of bruine peesbeschermers loopt en of zijn frontriem van leer is of van Swarowski-kristallen. Als het maar past. Dit soort dingen is puur verwennerij voor onszelf. Wij worden daar misschien blij van, al hoef ik zelf echt geen dekjes in alle kleuren te hebben met bijpassende beschermers, maar ons paard geeft daar zeker niets om.  Hooguit vindt hij het prettig dat we hem extra vrolijk benaderen, maar daar blijft het dan echt bij.

Wil je je paard echt een plezier doen? Zorg er dan voor dat hij op onze feestdagen gewoon uit zijn stal komt, beweging krijgt, een schone stal heeft en in het gewone voerritme blijft. Dat is niet altijd makkelijk met alle verplichtingen die we deze dagen hebben en met de soms gewijzigigde openingstijden van pensionstallen, maar waar een wil is…  Ik moet toegeven, als we tijdens de kerstdagen gewoon de stallen staan te mesten en de paarden buiten en binnen zetten en beweging geven, kan ik daar echt van genieten, maar ik vraag me ook wel eens of ik dan ‘goed’ ben of ‘goed gek’.

Wil je je paard naast de goede dagelijkse zorg  eens lekker verwennen, denk dan eens aan datgene waar hij echt wat aan heeft: meer beweging, een check van je zadel, een fijne massage of een goede behandeling door een deskundige fysiotherapeut of osteopaat. Of denk aan lessen: zitles, een les om je paard minder angstig te maken, een workshop of cursus die jou meer inzicht verschaft en dus zorgt voor minder ongemak en meer plezier voor je paard. Er zijn zoveel manieren om je paard te verwennen, we moeten alleen even verder denken dan die geruite deken of die supergave frontriem.  Ik verheug me ondertussen op de naderende feestdagen, zullen we er met zijn allen voor zorgen dat het voor onze paarden ook iets is om naar uit te kijken?

Ik wens iedereen, paardenliefhebbers én paarden, in ieder geval een hele fijne kerst en een prachtig 2016!
gisella bartels