Sable Island
Sable Island

Sable Island: afgelegen eiland vol wilde paarden

Nieuws

Mocht je nog geen vakantieplannen hebben: twijfel niet langer. Op Sable Island in Canada wonen geen mensen, maar een kudde wilde paarden en talloze grijze zeehonden.


Op 180 kilometer ten zuidoosten van het Canadese Nova Scotia ligt Sable Island: een langgerekte strip land van 42 kilometer lang en twee meter breed, waar verschuivende zandduinen het landschap domineren.

Rond de 550 wilde paarden zijn al 250 jaar de beroemde bewoners van dit winderige eiland, samen met ’s werelds grootste kolonie grijze zeehonden. Laatstgenoemde zijn in grote aantallen te vinden op de uitgestrekte zandstranden. Planten, vogels en insecten, waarvan sommige nergens anders op aarde nog te vinden zijn, hebben zich eveneens aangepast aan de ruige levensomstandigheden op het eiland.



Vanwege de meer dan 350 schepen die vergaan zijn door de ruwe zee, mist en ondergedompelde zandbanken rondom het eiland, heeft het de bijnaam ‘kerkhof van de Atlantische Oceaan’ gekregen. Een populair verhaal is dan ook dat de paarden aan wal zijn gezwommen vanaf een van de vele scheepswrakken rond het eiland. Historici geloven echter dat de paarden opzettelijk op het eiland geïntroduceerd zijn door Britten die Nova Scotia uit werden gezet in de 18e eeuw.

De paarden konden zelfstandig overleven van de kleine zoetwatervijvers en de plukken helmgras, verspreid over het eiland. Ook hebben de paarden aan de oostkant van het eiland – waar amper zoet water te vinden is – zichzelf aangeleerd om gaten in het zand te graven voor vers drinkwater.

Sable Island wordt beschermd door Parks Canada, die pas sinds kort bezoekers toelaat op het eiland. De toegang tot het eiland wordt nog steeds sterk bepaald en bemoeilijkt door de geografie en het weer – iets wat de ervaring des te bijzonder maakt. Het bezoekersseizoen van het eiland is van juni tot eind oktober.



Bron: National Geographic