Miniatuurpaardje
Miniatuurpaardje

Cute! Zo leer je je shet een pirouette aan de hand

Training Opvallend Vrijheidsdressuur

Mini paardjes, Shetlanders en andere kleine pony’s kunnen net zo atletisch zijn als grote dressuurpaarden. Meestal zien we ze voor de kar of kunstjes doen, maar we kunnen ze natuurlijk ook dressuuroefeningen aanleren! Dressuur aan de hand is niet alleen leuk voor trainer en pony, maar het helpt je pony ook om in een betere vorm te komen.

Je kunt Shetlanders en Mini’s bijvoorbeeld een halve, hele of kwart pirouette leren in stap of galop. Bij deze beweging beweegt de voorhand om de achterhand, waardoor er een kleine cirkel ontstaat.

Waarom een pirouette?

Bij een pirouette bereikt je pony een hoog level van verzameling - dat maakt de pirouette tot een uitstekende oefening voor tijdens je training. Het beste kun je de pirouette aanleren aan de lange teugel zodat je invloed hebt op de achterhand.

  1. Bereid de pirouette voor door regelmatig om overgangen stap-galop-stap te vragen. Op deze manier krijg je meer controle over de achterhand.
  2. Als dit goed gaat, maak dan de cirkel steeds kleiner terwijl je travers vraagt. Uiteindelijk wordt de oefening een pirouette. Deze methode werkt zowel voor stap als voor galop.
  3. Je pony moet buiging en flexibiliteit hebben in de beweegrichting. De gang moet bovendien omhoog gericht en ritmisch blijven. Na een pirouette moet je pony weer netjes op een rechte lijn te sturen zijn. Verlies je ritme tijdens de pirouette? Vraag je pony dan direct uit de pirouette en laat hem voorwaarts galopperen.

Ritmeverlies

Ritmeverlies is een fout die vaak voorkomt. Daarnaast kun je aanlopen tegen een slechte buiging en flexibiliteit of kan je pony naar binnen vallen. Pas er ook voor op dat je Shet of Mini zijn binnen achterbeen goed onder plaatst. Zorg in ieder geval dat je uit de pirouette beweegt en ritme, buiging, flexibiliteit, contact en impuls corrigeert.

Bron: Horsenetwork