benen detais
benen detais

Mishandeling Tennessee Walking Horse nog lang niet verleden tijd

Nieuws

Het lijkt nog wel wat langer te duren tot de Big Lick echt verleden tijd is. Twee weken geleden berichtten we nog dat de aanpassing van de in 1971 aangenomen Horse Protection Act tegen mishandeling van de Tennessee Walking Horse was aangenomen. Nu blijkt dat deze wet - ondanks deze aankondiging - in gevaar is.


Soring, waarbij chemicaliën op de paardenbenen worden gebruikt, is al jarenlang verboden, maar werd nog steeds toegepast, vooral in de Verenigde Staten. Om de benen nog hoger op te laten tillen worden kettingen om de onderbenen en stacks, hoge blokken van tien centimeter onder de hoeven, gebruikt.

Nieuwe wet


De aanpassing van de Horse Protection Act zou per 1 januari 2018 ingaan en het gebruik van ‘action devices’, zoals kettingen zou binnen dertig dagen vanaf inschrijving van het reglement verboden worden. Nadat het Ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten (USDA) het nieuwe beleid op 13 januari aankondigde, is het kantoor van het Federal Register niet gelukt om deze regel tijdig te publiceren. Hierdoor wordt de nieuwe wet meegenomen in het bredere beleid van de nieuwe Amerikaanse president Trump om alle regel makende acties die nog in gang zijn te bevriezen. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA), sinds deze week geleidt door secretaris Sonny Perdue, heeft zich formeel teruggetrokken van deze regel makende actie en paardenmishandelaren krijgen dus een ‘vrijpas van de gevangenis’.

Sandra van den Hof, mede-oprichter van de Tennessee Walking Horse Heritage Society en eigenaar van het bedrijf Pleasure Gaits, heeft zich sterk gemaakt voor deze nieuwe wet. “Deze nieuwe regel is ondanks diverse uitstellen door mensen die deze wet willen tegenhouden nog net op tijd goedgekeurd tijdens de zitting van president Obama. Echter de officiële inschrijving stond gepland voor 24 januari 2017 en valt hiermee onder de nu door Trump bevroren reglementen. Waarom de inschrijving niet eerder heeft plaatsgevonden, is niet bekend. Men speculeert over bureaucratisch  geknoei.”

Gevolgen


De administratie van Donald Trump heeft de bevoegdheid om deze regel af te blazen, maar hiervoor moet het Witte Huis een opzettelijke actie doen. Sonny Perdue, voormalig gouverneur van Georgië en dierenarts in opleiding, is door Trump genomineerd voor de USDA. Hij heeft nog geen standpunt gegeven over dit onderwerp. Perdue is echter voor het slachten van paarden, meldt de website Tuesday’s Horse. Er is dus niets dat aangeeft dat hij zich zou inspannen om een einde te maken aan soring. Wel wenst elke grote veterinaire organisatie – met inbegrip van de Amerikaanse veterinaire medische vereniging, de veterinaire medische verenigingen van Georgia en elke andere staat en de American Association of Equine Practioners - een hardhandig optreden tegen de soring praktijken.

Sandra van den Hof maakt zich zorgen om de nieuwe wet. “Het schijnt dat alle laatst vastgestelde regelingen worden herzien bij een nieuwe president. Maar wat we wel zien en wat ons beangstigd, is dat Trump samen met Mitch McConnell werkt. McConnell is degene die altijd in staat is geweest om de Big Lick (de extreme gang met hoog opgooiende voorbenen) in stand te houden.” Van den Hof vervolgt: “Het kan dus twee kanten op. We maken ons druk om niks, het is een standaardactie en er is niks aan de hand of het wijst erop dat dit de verkeerde kant op gaat.” Met Mitch McConnel en Sonny Perdue in het vizier wordt gevreesd voor het ergste...

Laatste ontwikkeling


Inmiddels is er een nieuwe ontwikkeling geweest omtrent de nieuwe wet. “Trump heeft beloofd alle bevroren reglementen te heroverwegen, maar dit kan mogelijk jaren duren. Zeker met betreffende personen in de politiek die dit al jaren tegenhouden. Bovendien heeft Trump ook aangekondigd om regelgevingen te elimineren, wat de kans klein maakt om nieuwe aan te nemen. De verslagenheid is dus groot”, zegt Van den Hof.

Bron: The Humane Society, Tuesday’s horse & Bitmagazine.nl