Dierenarts
Dierenarts

Praktische aankooptips van de dierenarts

Nieuws

Vivianne van Leeuwen (31) is werkzaam als dierenarts bij Dierenkliniek Benschop/Oudewater. Hieronder geeft ze meer informatie over de keuring van een paard en een aantal praktische aankooptips zodat je als koper de beste keuze kunt maken.


Om te beginnen kun je als koper overleggen met de dierenarts, vertelt Vivianne: “Je kunt van tevoren als dierenarts adviseren om een paard niet te kopen op basis van het verhaal. Wanneer de koper het paard al tien jaar kent en de bemerkingen accepteert, is de insteek van een keuring anders. Het is goed om dat soort dingen als dierenarts van tevoren te weten.” Je kunt dus samen met je dierenarts beslissen of een keuringsafspraak voor het paard dat je op het oog hebt, verstandig is.

Hoest en snotneuzen


“Het eerste wat je zelf kunt doen als koper, is letten op zichtbare bemerkingen van het paard”, vertelt Vivianne. Wanneer een paard hoest of een snotneus heeft, zegt Vivianne: “Geef jezelf de tijd, wacht circa twee weken of het paard verbetert. Wanneer de klachten aanwezig zijn op het moment van de keuring, kun je beter even wachten. Of als je bereid bent het risico te nemen, kan het paard gekeurd worden, maar er kan geen uitspraak gedaan worden over de hoest of snotneus.”

Lagere prijsklasse niet keuren


“De grootste denkfout die mensen kunnen maken”, zegt Vivianne. “Een paard is niet voor niets goedkoop. Paarden zijn in principe de slachtprijs waard en de rest is emotie. Al loopt een paard op de Olympische Spelen, als het zijn been breekt is het de slachtprijs waard. Wanneer een paard een gebitsafwijking heeft, kan hij er binnen een jaar vanaf zijn, maar er zijn ook gebreken die de rest van het leven effect hebben op het paard. Wanneer je na aankoop het paard wil oplappen, dan kan goedkoop toch duurkoop worden.”

Is een keuring betrouwbaar?


Vivianne vertelt dat het keuren van paarden soms lastig kan zijn. “Een aankoopkeuring is niets anders dan een risico-inschatting op de dag van de keuring. Het is verstandig om een aankoopkeuring te laten uitvoeren, je kunt een hoop wel vinden. Kreupelheid, oude blessures, de staat van het gebit, het is een standaard check voor de algemene gezondheid.” Wanneer je een goede dierenarts hebt, helpt hij of zij je met wat je mag verwachten van het paard dat je laat keuren. Vivianne vervolgt: “Mensen krijgen een advies, geen goed of slecht. Omdat de geschiedenis van een paard onbekend is, worden nooit uitspraken gedaan over oorzaken als er een bemerking wordt aangetroffen. Een garantie dat het paard 100% gezond is, is onmogelijk. Je kunt bijvoorbeeld aan de buitenkant niet zien of een paard een drager van droes is. Wanneer er een aantal bemerkingen zijn, moet de eigenaar de afweging maken: accepteer ik het en neem ik het paard, herhaal ik de keuring over een paar weken, of zie ik van de koop af?” Voor een dierenarts is het heel lastig om die beslissing voor de koper te maken bij de keuring, geeft Vivianne aan. “De aanvullende diagnostiek mist. Bij een kreupelheid zou je bijvoorbeeld het been willen verdoven en een echo willen maken om de oorzaak van de kreupelheid te achterhalen. Voor een paard dat nog niet gekocht is, gebeurt dit uiteraard zelden.”

[caption id=”attachment_75559” align=”alignright” width=”200”] Vivianne van Leeuwen Foto: Susanne Teeuw[/caption]

Röntgenologisch onderzoek


Naast het klinische onderzoek kun je een röntgenologisch onderzoek doen bij het paard. “Je kunt in het paard kijken en je komt dichter bij verborgen gebreken.” Bij het röntgenologische onderzoek kun je verschillende keuzes maken. “Bij een Shetlander wil je misschien alleen weten hoe het hoefbeen eruitziet en bij sommige sportpaarden wordt bijna alles onderzocht om het risico op problemen na aankoop zo klein mogelijk te maken. Er zijn enorm veel mogelijkheden, maar voor een paard voor je plezier en af en toe op wedstrijd is een aankoopkeuring een goede start. Wanneer er dan bemerkingen zijn, kun je verder onderzoek laten doen.”

Mankement en toch kopen?


Vivianne spreekt uit ervaring: “Wat ik ga vaak zie gebeuren, zelfs bij keuringen waar een paard afgekeurd wordt, is dat de kopers het paard toch meenemen. Vaak vinden ze het paard zielig, of ze willen het paard alsnog. Ik snap het wel, wellicht kun je het paard een beter leven geven. Bedenk als koper goed voor welk doel je een paard koopt. Wanneer je een paard koopt om te rijden dat wordt afgekeurd, doe je er niet verstandig aan.” Vivianne vervolgt: “Als koper moet je nooit emotie de overhand laten krijgen. Het resulteert erin dat mensen die een paard kopen uiteindelijk teleurgesteld worden. Ze hadden gedacht door de juiste verzorging en training een goed paard te krijgen, maar dat is niet altijd zo.”

Goede bodem bij de keuring


Vivianne tipt: “Er moet een goede bodem zijn en een recht, vlak stuk om het paard goed op het harde te kunnen beoordelen. Soms kom ik ergens waar ik niet eens kan keuren. Een zachte bodem die onder water staat, is namelijk niet handig. Wil je waar voor je geld, dan moet je zorgen dat de omstandigheden ernaar zijn.” Hoe goed het paard opgevoed is, speelt hierbij ook een belangrijke rol. “Wanneer ik een tweejarige hengst moet keuren lukt een buigproef achter soms niet. Vanwege de veiligheid kun je soms handelingen niet uitvoeren. Leer een jong paard eerst alle vier zijn voeten op te tillen, meelopen en meedraven voor een succesvolle keuring.”

Neutrale dierenarts


“Natuurlijk moet iedere dierenarts neutraal zijn. Maar dierartsen zijn ook mensen en een paard van een klant afkeuren, is niet altijd goed voor de werkrelatie. Soms kun je daarom beter zelf de dierenarts kiezen waar je potentiële paard gekeurd wordt. Zo weet je in ieder geval zeker dat de dierenarts objectief beoordeelt.”
Dierenarts is wel een beschermde titel en iedere dierenarts mag paarden behandelen. Toch is er een verschil met een echte paardendierenarts legt Vivianne uit: “Door het volgen van voldoende nascholing blijf je op de hoogte van de laatste inzichten en kun je het certificaat ‘erkende paardendierenarts’ verdienen. Je hebt daarnaast ook nog een kwalificatie van erkend keuringsdierenarts. Om die kwalificatie te behalen moet een heel traject doorlopen worden en aan speciale eisen worden voldaan. Op equineservices.nl en pe-veterinair.nl staan alleen gecertificeerde paardenbehandelaars. Daar vind je gemakkelijk de juiste mensen bij jou in de buurt.”

Hoe vind jij de beste paardenzorg voor je paard?


Bron: Bitmagazine.nl  
Erkend paardenarts Vivianne van Leeuwen- Beeks, dierenkliniek Benschop Oudewater (1)