hoefsmid
hoefsmid

De beste raad: ‘Goede hoeven zijn superbelangrijk voor de gezondheid van je paard’

Nieuws

Leermeesters hebben we allemaal. En wie met paarden omgaat, raakt nooit uitgeleerd. In deze rubriek vertellen Bit-lezers welke wijze raad ze nooit meer vergeten… Jean-Paul (47) wilde graag zijn eigen paard leren bekappen en volgde de opleiding tot Natural Balance Bekapper bij Joke Nibbelink. Van haar leerde hij dat een hoef in balans zorgt voor een paard in balans.


“Het begon allemaal toen ons paard Polly zes jaar geleden van de ijzers af moest vanwege een blessure. Onze eigen smid kon niet en zo kwamen we terecht bij een Natural Balance hoefsmid. Zij haalde de ijzers eraf en werkte de hoeven bij. Ons paard liep daar zo lekker op, dat we haar de volgende keer weer lieten komen.
‘Toen ik haar zo bezig zag, dacht ik: dat kan ik zelf ook’

Ik wist niet veel van hoeven, zoals de meeste paardeneigenaren, maar toen ik haar zo bezig zag, dacht ik: dat kan ik zelf ook. Je moet handig zijn met een mes en een vijl, maar wel weten wat je doet. In mijn zoektocht naar een opleiding kwam ik cursussen van één dag tegen, maar daar voelde ik niks voor. Ik had behoefte aan meer achtergrondinformatie en oefening.
‘Ik wil dat je weet wát je doet, waarom je dat doet en wat de gevolgen zijn’



Via via kwam ik bij Joke Nibbelink terecht. Zij is Natural Balance hoefsmid en zei tegen me: ‘Ik wil dat je weet wát je doet, waarom je dat doet en wat de gevolgen zijn’. Dat was precies waar ik naar zocht. De opleiding duurde anderhalf jaar en in die tijd heb ik meer geleerd over het belang van goede hoeven dan ik van tevoren had kunnen denken. Voor die tijd had ik me nooit zo gerealiseerd hoe belangrijk hoeven zijn voor de gezondheid van je paard. Een scheefstand van één millimeter kan zorgen voor een afwijking van één centimeter hogerop in het been.  Een paard dat met te lange tenen rondloopt, kan peesproblemen ontwikkelen. Een paard dat te hoog op de verzenen staat, kan de strekpezen overbelasten. Een verkeerde stand kan spierspanning veroorzaken en gevolgen hebben voor knie, schouder of bekken. Een hoef die onvoldoende doorbloeding heeft, kan gaan brokkelen.
‘Ik adviseer mijn klanten altijd: stel vragen’

Natural Balance is gebaseerd op de meest natuurlijke stand van de hoef, met in het achterhoofd houdend dat paarden vaak onnatuurlijk gehouden worden. In de natuur lopen paarden op verschillende ondergronden en slijten de hoeven natuurlijk af. Maar bij een paard dat op de wei loopt of op stal staan, verloopt dat proces anders. In de praktijk weten eigenaren vaak weinig over hoeven. Ik adviseer mijn klanten altijd: stel vragen. Die vragen stel ik zelf ook nog voortdurend. Ik ben lid van onze beroepsgroep, volg bijscholingen en ga naar symposia. Goed bekappen en als de omstandigheden daarom vragen een ijzer, is voor paarden essentieel. De meeste mensen kopen schoenen waarop ze lekker kunnen lopen. Dat is wat een paard ook wil: gewoon lekker lopen.”
Van wie leerde jij een les die je nooit meer vergeet? Was het je instructeur? Iemand bij wie je een clinic volgde? Je dierenarts? Hoefsmid? Of je opa die een echte paardenman was? Welke raad gaf hij of zij je? Stuur ons de beste raad die je ooit kreeg en wie weet word je binnenkort geïnterviewd voor www.bitmagazine.nl

Bron: Bitmagazine.nl
FB_IMG_1510086429235