Is zout goed voor een paard?
Is zout goed voor een paard?

Is zout goed voor een paard?

Welzijn Horsemanship Recreatie Verzorging Voeding

We hebben allemaal wel eens gehoord van een zoutblok in de stal. Dat zou goed zijn voor je paard. En wat als de hele stal van zout is voorzien? In Australië heeft Richard Butterworth de Equine Salt Therapy gelanceerd, die voor vele kwalen zou helpen. Ook in Nederland zijn er inmiddels enkele ‘zoutkamers’ waar je je paard in kan zetten voor therapeutische doeleinden. 

We laten dierenarts Eric Laarakker van de holistische praktijk voor dieren Den Hoek zijn licht over deze therapie schijnen.

“Ja, zout is goed voor een paard”, zegt Eric Laarakker om te beginnen. Hij zet er wel een kanttekening bij, want het maakt namelijk uit wat voor soort zout je gebruikt, wat je ermee doet, hoeveel je ervan toedient en welke effecten je ervan verwacht.

Zoutstal

Bij de Equine Salt Therapy worden paarden gedurende drie dagen elke dag een kwartier lang in een zoutstal of zoutkamer gezet. Deze ruimte is voorzien van een zeer geconcentreerde hoeveelheid van speciaal voor deze therapie samengesteld mineraalzout.

Luchtwegen

Volgens bedenker Butterworth is het een natuurlijke gezondheidsbehandeling voor paarden, waarbij paarden droog mineraalzout via hun luchtwegen en hun vacht zouden opnemen. Butterworth is van mening dat deze behandeling als effect heeft dat tekorten aan mineralen zouden worden aangevuld, cellen worden hersteld en slijm wordt opgelost.

Huid

Ook zou het een positief effect hebben op de paardenhuid: eczeem, ontstekingen, mok, ringworm en wondjes zouden ervan genezen. Ten derde zou de zouttherapie helpen met herstel na een lange reis en een remedie zijn tegen angstigheid. Butterworth zegt dat het principe achter deze therapie hetzelfde is als bij de halotherapie voor mensen, maar dan toegepast op paarden.

Effecten

Eric Laarakker heeft niet eerder van een zoutstal voor paarden gehoord en heeft dan ook geen ervaring met deze methode. Wel heeft hij ervaring met zout en zoutbehandelingen voor paarden. Hij erkent dat zoutbehandelingen een positief effect kunnen hebben op paarden. “Zout zet positieve ionen in de lucht om naar negatieve ionen. Daar knap je van op. Dat is denk ik het voornaamste effect van zo’n zoutstal. Een negatieve luchtionisator, een apparaat dat positieve ionen omzet in negatieve, zou hetzelfde effect kunnen hebben. We weten dat negatieve ionen longen opknappen, omdat ze zich binden aan stofdeeltjes waardoor die neerslaan. Met meer negatieve ionen is het minder stoffig in de stal.”

Huidopname

Maar over een andere eigenschap die wordt toegedicht aan de zoutstal, heeft Laarakker zijn twijfels. “Opname van zoutmineralen via de hoeven of de huid, heb ik mijn twijfels over. Ik weet natuurlijk niet wat de samenstelling van de zoutoplossing in de stal is. Wel weet ik dat bijvoorbeeld magnesiumolie door de huid wordt opgenomen, maar heel veel mineralen niet. Ik denk dus dat je voornamelijk moet uitgaan van het ioniserende effect van de zoutstal. Daardoor kan ik me voorstellen dat het heel goed kan werken voor paarden met bijvoorbeeld luchtwegproblemen.”

Zout water

Het effect van zout op de huid gelooft Laarakker wel in. “We weten bijvoorbeeld dat het goed is voor een paard als het met zijn voeten door de zee loopt.” Huidproblemen kunnen er namelijk mee worden verholpen, maar zout water is volgens Laarakker ook goed voor de pezen van een paard.”

Inwendig

Als je wil dat je paard meer mineralen opneemt, pleit Laarakker eerder ervoor om ze gewoon te voeren. Dat geldt ook voor zout. Overigens zorgen paarden in de natuur zelf voor hun mineraalhuishouding, door het eten van verschillende planten en kruiden. “Maar de bodem in Nederland is bijvoorbeeld arm aan magnesium, dus vandaar dat paarden in ons land daar per definitie een gebrek aan hebben.”

Soort zout

We gaven al aan dat het soort zout dat aan een paard wordt toegediend uitmaakt. “Keltisch zeezout kun je bijvoorbeeld uitwendig en inwendig gebruiken. Dat heeft een andere samenstelling dan Himalayazout. Dat laatste wordt veel verkocht, maar is vaak van minder goede kwaliteit. Als je mineralen wil toedienen aan je paard, kun je ze beter rechtstreeks inwendig geven. Alleen hangt af van de omgeving van je paard en wat je ermee doet hoeveel je ervan moet geven. Dat laatste is lastig te zeggen.”

Overdosering

Want daar zit nou juist het pijnpunt volgens Laarakker. “In de paardenwereld hebben we vaak de neiging om iets te overdrijven. Als men denkt dat het goed is, gebruikt men het vaker. Er is maar één verschil tussen gif en een medicijn en dat is de mate van dosering.”

Zeelucht

Dat zoutblok in je stal, mits van goede kwaliteit, kun je gewoon laten hangen volgens Laarakker. En die zoutstaltherapie zou ook best nuttig kunnen zijn. “Ik neem een slag om de arm, omdat ik de therapie niet ken.” Kun je niet net zo goed met je paard naar het strand? “Het is gezond om zeelucht in te ademen en het is gezond voor een paard om met zijn voeten door het water te lopen, dus in dat geval: ja. Ik geloof er alleen niet zo in dat mineralen via de huid worden opgenomen.” Niet via zeewater, maar waarschijnlijk ook niet via een zoutstal volgens Laarakker.

Bron: Bit & Cap