Bokken
Bokken Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.n

Wat kun je doen als je paard bokt?

Gedrag Opvallend

Iedere ruiter komt op een dag in aanraking met een bokkend paard. Je ziet de neus van het paard omlaag gaan, je voelt de spanning in zijn lijf en daar gaan zijn achterbenen, hoog de lucht in! Blijf zitten! Heb je wel zand gehapt? Lees in dit artikel hoe je de volgende keer wel kunt blijven zitten.

Bokken is een natuurlijk verdedigingssysteem dat het paard gebruikt om een roofdier van zijn rug te werpen. Paarden bokken vaak als reactie op ongemak, pijn, nervositeit of als uiting van (jeugdige) uitbundigheid. Zoek altijd eerst uit waarom je paard bokt en ga het paard niet (zomaar) straffen.

Dit is wat je zelf kunt doen om een lancering te voorkomen:

Relax

Makkelijker gezegd dan gedaan, dat snappen we. Maar als je in paniek raakt stopt je cognitieve proces met functioneren. Dat houdt in dat je niet meer rationeel na kan denken en je het paard dus niet helpt. Adem diep in, praat zachtjes tegen je paard en focus je op het rijden. Houd je benen lang en je hakken laag, zodat je stevig in het zadel blijft zitten. Klemmen met je benen werkt averechts, hierdoor zal je paard alleen maar harder gaan en jou verder uit balans brengen.

Controle over het paardenhoofd

Het bewegen van het hoofd van je paard is de eerste stap om de controle weer terug te winnen. Houd je handen mooi stil en maak één teugel iets korter, zodat je het oog van je paard kunt zien. Of je binnen- of buitenstelling aanneemt maakt niet zoveel uit. Ga niet trekken aan de teugels, dit zal je paard alleen maar aanmoedigen om tegen je hand in te gaan en door te gaan met bokken.

Houd je paard bezig

Een volte links, een volte rechts, een gebroken lijn hier, een slangenvolte daar. Geef je paard niet de kans om zich te vervelen of ‘streken’ uit te halen. Als je lekker gaat rijden en jezelf en je paard bezig houdt zul je merken dat jullie allebei eerder gaan ontspannen.

Voorwaarts met een actieve achterhand

Een bokkend paard mist die belangrijke voorwaartse drang. Rijd je paard goed voorwaarts en zorg dat zijn achterhand, de motor, actief blijft. Hoe meer gewicht hij met zijn achterhand draagt, hoe groter de kans dat die achterhand op de grond blijft!

Bron: Bit & Cap/ HorseChannel