Caitlin en Noé
Caitlin en Noé Foto: Marja Berendsen

Caitlin van Rijkom: “Onze ups en downs mogen we best laten zien, uiteindelijk is dat waar je van groeit”

Fun

Hoewel de bijna 23-jarige Haflingermerrie Ivy en achtjarige Tinkermerrie Noé qua karakter heel verschillend zijn, hebben beide paarden een groot deel uitgemaakt van Caitlin Rijkom’s ontwikkeling als amazone. Waar Ivy altijd een stabiele factor was, was het opleiden van Noé juist het uitdagende project waar de Caitlin naar op zoek was.

Stabiele factor

Omdat Caitlins moeder vroeger zelf paarden heeft gehad en weet hoeveel tijd de verzorging kost, besloten ze veertien jaar geleden, toen Caitlin zo’n zestien jaar oud was en zich bewust was van de verantwoordelijkheid, pas op zoek te gaan naar een eigen paard. “Ik ben destijds bij veel verschillende paarden gaan kijken, maar met Ivy voelde ik direct de klik waar ik naar op zoek was. Dat is ook altijd zo gebleven”, vertelt Caitlin. 

“De weg die Ivy en ik in de afgelopen jaren hebben afgelegd was er een van pieken en dalen. Ze heeft aardig wat gezondheidsklachten gehad, maar we hebben ook ontzettend veel leuke dingen kunnen doen, zoals dressuur rijden, springen, crossen en zonder zadel rijden. Ivy was voor mij de ideale eerste eigen pony. Ze was altijd een stabiele factor.”


Foto: Marja Berendsen

Paardenwissel

Hoewel Ivy inmiddels aardig op leeftijd begint te raken, is ze nog lang niet toe aan haar pensioen. “Ivy is nog steeds heel werkwillig. Fanatiek trainen doen we niet meer, maar we vinden het wel heel leuk om een aantal keer per week samen op buitenrit te gaan. Zo blijft ze fysiek én mentaal nog lekker fit.” 

Maar naarmate Caitlin ouder werd, groeiden haar ambities. “Ik heb Ivy altijd met onwijs veel plezier gereden, maar naarmate ik ouder werd, zocht ik iets meer uitdaging in de training. Uiteindelijk bood een stalgenootje aan om één dag in de week van paard te ruilen. Zij wilde graag relaxt kunnen rijden en ik zocht meer uitdaging, dus zo is tot stand gekomen dat zij Ivy reed en ik haar jonge Tinkermerrie Noé reed. Zij was destijds pas net onder het zadel en was absoluut niet makkelijk.”


Foto: Marja Berendsen

Overgekocht

“Noé was eenkennig, in zichzelf gekeerd en sensibel. Ik had nog nooit op zo’n moeilijk paard gereden. Gelukkig heeft haar eigenaresse mij daar goed doorheen geholpen en groeide onze band na verloop van tijd.” 

Toen Caitlin anderhalf jaar geleden naar een andere provincie verhuisde, besloot ze in gesprek te gaan met Noé’s toenmalige eigenaresse. “Dat Ivy meeverhuisde stond natuurlijk vast. Maar in al die maanden had ik zo’n sterke band opgebouwd met Noé dat ik haar ook graag mee wilde nemen. Gelukkig kwamen haar toenmalige eigenaresse en ik tot een mooie overeenkomst en heb ik haar uiteindelijk kunnen overkopen. Daar ben ik tot op de dag van vandaag heel blij mee.”


Foto: Mara Los Photography

“Precies zoals ik wilde”

Caitlin staat tot op de dag van vandaag perplex van de transformatie die Noé heeft doorgemaakt. “Hoe lang de weg ook was, we hebben altijd doorgezet. En het resultaat mag er zijn. Noé is opgebloeid tot een super leuk en veelzijdig paard waarmee ik dressuur kan rijden, kan springen, kan crossen en kan buitenrijden. Ze is precies geworden zoals ik wilde; een warmbloed in een koudbloedjasje die mij uitdaging biedt, maar mij wel net zo veel vertrouwen geeft als ik altijd in Ivy heb gehad. Dankzij haar heb ik mij kunnen ontwikkelen als amazone.”

“Dat het hebben van een paard niet altijd rozengeur en maneschijn is is iets wat ik probeer te delen op mijn Instagramaccount. Ik vind het belangrijk om een eerlijk beeld te laten zien. Achter al die mooie plaatjes zit namelijk een heel verhaal, met ups én downs. Dat mogen we best laten zien, want uiteindelijk is dat waar je van groeit.”


Foto: Marja Berendsen

Doelen

Caitlin hoopt haar oogappeltje Ivy nog lang fit te houden. “Dat is de droom die ik altijd al met haar heb gehad; dat ze lang bij mij mag blijven. Met Noé heb ik iets grotere ambities, al staan die nu even op een lager pitje vanwege mijn zwangerschap. Ik hoop haar uiteindelijk in de L2-dressuur te kunnen uitbrengen en wil graag aan alle crossen hier in de buurt deelnemen. Daar halen we beiden namelijk heel veel plezier uit”, sluit ze af. 


Foto: Marja Berendsen

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Marja Berendsen / Mara Los Photography

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding