-

Zeg het met paarden: Vriend is aan de haal gegaan

Arnd Bronkhorst

Beste Bit, mijn vriendje is ervandoor gegaan. En ik bedoel het soort vriendje dat op twee benen loopt. Hij heeft het uitgemaakt, maar ik wil hem terug! Hoe krijg ik dat voor elkaar? Is er een paardenmanier? Hij houdt niet van zoet, dus suikerklontjes helpen niet. Haha. Ester G.

Antwoord: Beste Ester, Heb je wortels geprobeerd? Al gerammeld met een emmer? Als dat allemaal geen effect heeft, wordt het tijd voor plan B.

Toevallig las ik laatst op internet wat je moet doen als je vriendje wegrent wanneer jij eraan komt. Dat vriendje was een paard, maar je zoekt een paardenmanier, dus wie weet werkt het. Dit was het advies: als je paard in de wei voor je wegrent moet je hem een echt goede reden geven om te hollen. Je moet hem opjagen. Echt. Meerdere amazones gaven dat advies. Neem een lekker lange longeerzweep mee en ga er dus achteraan. Laat hem rennen tot hij niet meer wil. Dat kan even duren, want jouw vriend staat niet in weitje en kan alle kanten op, maar uiteindelijk geeft hij het heus op. En dat zal hem leren dat het makkelijker en veel minder vermoeiend is om te komen als jij dat wil. Is dit de beste manier? Ik twijfel.

Er is nog een andere optie. Als een man (of paard) wegholt als hij jou ziet, zou je je natuurlijk ook kunnen afvragen waarom hij dat doet. Waarschijnlijk is er een reden, want hij is natuurlijk niet gek. En met ‘hij’ bedoel ik je paard. Als hij je in rijkleding ziet aankomen, weet hij al dat jullie gaan rijden en iets daaraan vindt hij vervelend. Ik weet niet wat je aantrok als je naar je vriend ging of wat je van hem wilde, maar er is vast een reden dat hij wegrende.

Nog een laatste tip of eigenlijk een waarschuwing: als je vriendje, die op twee benen, besluit niet terug te komen, zal je dat moeten accepteren of een straatverbod riskeren. Mijn punt? Wees lief voor je paard. Die heeft geen keuze.

-Afke

Afke Teunen schrijft al twintig jaar over paarden. Ze is tekstschrijver, géén therapeut. Het opvolgen van haar advies is dan ook op eigen risico 😉

Over Zeg het met paarden

Misschien herken je dit: een vriendin van stal moppert over haar chagrijnige broer en jij stelt voor om hem als een bokkig paard te benaderen. En die tip vindt ze nog zinvol ook! ‘Zeg het met paarden’ werkt net zo. In deze tweewekelijkse vragenrubriek worden paarden en paardengedrag gebruikt om antwoord te geven op persoonlijke vragen van ruiters. Want paarden begrijpen we tenminste.

Heb jij een vraag, durf je dat aan? Mail naar Bit@eisma.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant