-

Is zweepgebruik zinvol?

Lonneke Ruesink

Is zweepgebruik en schoppen zinvol? Nee. Hoe hard een ruiter ook slaat en schopt, het paard zet er geen stap sneller door. Wel roept het tegendraads gedrag op. De Amerikaanse wetenschapper dr. Karen Waite legt uit waarom geweld te paard zinloos is.

Het moet een shock zijn voor velen, vermoedt Karen Waite van Michigan State University. “En toch is het een feit: uit ons onderzoek bleek dat het niet helpt om je paard te slaan en schoppen tijdens het rijden.” In het onderzoek, dat Waite uitvoerde met enkele andere wetenschappers, werden video-opnames gemaakt van 64 combinaties in een amateurklasse van het barrel racen. Drie onafhankelijke observanten beoordeelden vervolgens het gedrag van zowel paard als ruiter. “We vergeleken de resultaten en wat bleek? Agressieve hulpen, zoals schoppen of slaan met de zweep en de teugels, hebben geen gevolgen voor de prestatie van het paard.” Dit verbaasde Karen enigszins. “Eerlijk gezegd had ik verwacht dat agressieve hulpen de prestatie van een paard negatief zouden beinvloeden. Ze leiden immers af. Dit bleek niet het geval. Wel zagen we dat paarden die veel met de zweep geslagen werden vaker weigeren de arena binnen te gaan. Hoe vaker een paard wordt geschopt, hoe groter de neiging tot steigeren. Niet onbegrijpelijk, lijkt mij.”

Andere disciplines

Vreemd is het volgens Waite niet dat slaan en schoppen de prestaties niet verbetert. “Slaan en schoppen trekt de aandacht van het paard naar wat achter en bovenop hem gebeurt, en weerhoudt hem ervan om zich volledig te focussen op zijn snelheid en op wat zich voor hem afspeelt.” Waites onderzoek beperkte zich tot het barrel racen. Toch zijn de resultaten volgens de onderzoekster net zo goed van toepassing op andere disciplines. “Het leert ons dat hulpen hun werking verliezen als ze niet langer als subtiele trainingshulp worden ingezet. Een paard raakt gedesensibiliseerd van langdurige agressieve hulpen. Het is om het even of dit in de springsport, de dressuur of het racen is.”Jonge ruiters

In het barrel racen worden agressieve hulpen op amateurniveau veelvuldig ingezet om de snelheid van het paard te vergroten. Maar de relatie tussen zweep, been, teugel en de rondetijd lijkt dus niet te bestaan. Daarbij viel het Waite op dat deze agressieve hulpen op hoog niveau amper voorkomen. “De beste barrelracepaarden zijn de paarden waarbij geen of amper agressieve hulpen worden gebruikt”, weet ze. “Een tikje komt voor in de hogere klassen, maar daar blijft het gewoonlijk bij. En deze paarden volbrengen hun ronde in de ring met zichtbaar meer plezier én gezien hun niveau kennelijk met beter resultaat.” Karen hoopt dat jonge, onervaren ruiters hier een conclusie uit zullen trekken en dat instructeurs deze kennis ook zullen gebruiken in hun lessen. “Hopelijk realiseren amateurruiters zich dat agressieve individuele reactie van hun hulpen hen niet helpen. Ruiters zouden de paard op specifieke hulpen in de gaten moeten houden. Daarnaast moeten ze in gedachten houden dat slaan en schoppen geen statistisch voordeel biedt.”

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant