-

Paarden blijken Hepatitis E-antistoffen te hebben

Frank Sorge

Uit nieuw onderzoek door de Universiteit van Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam blijkt dat een significant percentage van paarden antistoffen voor Hepatitis E dragen. “Ook een opmerkelijk deel van de onderzochte katten en honden blijken positief te testen op de aanwezigheid van Hepatitis E-antilichamen in hun bloed’, laat auteur en onderzoeker Yunlong Lin van het Erasmus MC weten. De resultaten van het Nederlandse onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Irish Veterinary Journal.

Wat is Hepatitis E?

Hepatitis E is een leverziekte die wordt veroorzaakt door het Hepatitis E-virus (ook wel HEV genoemd). HEV kan zich zeer makkelijk lijkt te verspreiden tussen verschillende diersoorten én tussen dieren en mensen (men noemt de ziekte om deze reden een zoönose). Raak je besmet met het virus, dan merk je daar gelukkig over het algemeen niet veel van. Maar de infectie kan wel leiden tot een acute leverontsteking, die vooral bij zwangere vrouwen vaker ernstigere complicaties kan veroorzaken. Ook mensen die al een andere ziekte hebben, hebben een grotere kans op complicaties ten gevolge van een HEV-besmetting.

De meeste mensen raken besmet met Hepatitis E door het eten van besmet vlees (vooral van varkens), het drinken van besmet water of via besmet bloed. Het is voor onderzoekers echter vrij lastig om precies te achterhalen waardoor iemand ziek is geworden, omdat het vaak bijna 60 dagen duurt voor je ziek wordt na besmetting. In Nederland raken jaarlijks zo’n 1 tot 5 personen op de 100.000 besmet.Hoe groot is de kans dat mijn paarden Hepatitis E draagt?

“Uit het onderzoek blijkt dat 18,18% van de onderzochte paarden antilichamen in hun bloed hadden. Dat is bijna hetzelfde percentage als bij de honden: 18,52%. Bij katten lag het percentage met 14,89% iets lager”, laat het onderzoeksteam weten. “Hoewel we dus antistoffen hebben gevonden, hebben we geen actief Hepatitis E-virus gevonden. Wel werd ons duidelijk dat vooral de levercellen van vooral honden bijzonder vatbaar zijn voor infectie.”

De resultaten tonen overeenkomsten met eerdere onderzoeken: in China werd bij 16,3% van de geteste paarden antistoffen gevonden én bleek één paard besmet. Uit een eerder Egyptisch onderzoek werd duidelijk dat 13% van de onderzochte paarden antilichamen hadden: 2% van de paarden bleek daadwerkelijke het virus zelf te dragen. 

“Omdat het aantal onderzochte paarden vrij klein was kun je de resultaten niet helemaal een-op-een vergelijken met de Nederlandse populatie, maar het bewijst wel dat dit een belangrijk thema is waar meer onderzoek naar nodig is.”

Kan ik besmet raken via mijn paard?

Het is onderzoekers al lang bekend dat het virus zich kan verspreiden tussen mens en dier. De onderzoekers hebben hun resultaten vergeleken met het aantal mensen met antilichamen tegen Hepatitis E. “Daaruit volgende een interessant resultaat: mensen die vaak in contact komen met dieren, zoals dierenartsen of andere mensen die beroepshalve met dieren omgaan, blijken opvallend veel vaker Hepatitis E-antilichamen in hun bloed te hebben”, vertelt Lin. Voorafgaand aan dit nieuwe onderzoek ging men er altijd van uit dat de kans om besmet te raken via je paard zeer klein is: voor paarden blijkt de ziekte in Nederland zeer zeldzaam. Hoewel dat ook nu nog steeds zo is, blijkt toch een opvallend aantal paarden antistoffen te hebben. Het is daarmee dus nooit helemaal uit te sluiten dat, wanneer je paard daadwerkelijk een actief Hepatitis E-virus draagt, het wordt overgebracht op jou. En andersom. Van de eventuele antistoffen in het bloed van je paard kun je uiteraard niet ziek worden. 

Bron: Irish Veterinary Journal

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant