-

De dagindeling van paarden in de natuur

wilde paarden, paarden in de natuur Lisa Dijk

Vandaag de dag zijn we allemaal druk. School, werk, koken, paardrijden, en dan moet de was ook nog gedaan worden. “Was ik maar een paard, dan kon ik bijna de hele dag lekker uitrusten” zou je soms bijna zeggen. Vinden paarden dat eigenlijk wel zo ideaal? Hoe ziet de dagindeling van paarden in de natuur eruit, waar ze voor een groot deel zelf kunnen kiezen wat ze doen? Mills en McDonnel beschrijven in ‘The Domestic Horse: The Origins, Development and Management of Its Behaviour’ hoe het time-budget van wilde paarden eruit ziet.

Bij onze eigen paarden kunnen we zien dat ze hun tijd voornamelijk besteden aan het vervullen van hun basisbehoeften: grazen/eten, drinken, rusten en bewegen. De invulling van deze activiteiten wordt in veel gevallen echter door ons bepaald: vaak krijgen ze twee of drie keer per dag ruwvoer, kunnen ze drinken bij de (automatische) drinkbak, rusten ze uit in de box of paddock en worden ze een aantal keer per week bereden. In de natuur is dit natuurlijk totaal anders.

Onderzoek naar dagindeling

Er zijn verschillende onderzoekers geweest die zich afvroegen hoe de dagindeling, vaak het time-budget genoemd, eruit ziet van kuddes in het wild. Ze hebben hiervoor verschillende kuddes geobserveerd in onder andere de Verenigde Staten, Canada, Japan en Frankrijk.Grazen

Het blijkt dat de paarden het overgrote deel, 90-98% van de tijd, spenderen aan eten en rusten. Geen grote verrassing, toch? Het verschilt echter erg hoe veel tijd de paarden besteden aan eten. Dit hangt vooral af van de hoeveelheid voedsel die aanwezig is. Paarden besteden zo’n 18 uur per dag aan het zoeken en eten van voedsel wanneer het schaars en verspreid is, en zo’n 13 uur per dag wanneer er meer te vinden valt. Daarnaast heeft het seizoen ook invloed. In de winter grazen verschillende kuddes beduidend meer dan in de zomer. Meer? Ja! Wel 16 tot 18 %. Andere kuddes grazen in de winter evenveel of iets minder dan in de zomer. Deze paarden kiezen hiervoor omdat ze op deze manier meer kunnen rusten en minder energie verbranden.

Rusten

Als mensen willen wij nog wel eens denken dat dieren, net zoals wij, overdag wakker zijn en ’s nachts slapen. Dit ritme is voor paarden niet zo van toepassing. Uit één van de onderzoeken blijkt dat paarden in het wild 40% van de nacht rusten en 54% van de tijd aan het eten zijn. Tussen middernacht en vier uur ’s ochtends is het wel tijd voor rust; dit is een vast moment waarop paarden staand en liggend rusten. Ze doen dit waarschijnlijk vanwege de vermindering van insecten en de lage temperatuur in de nacht. Die plagende insecten zorgen er in de zomer voor dat paarden op het heetste moment van de dag ook een rustmoment zoeken. Ze proberen op dat moment te schuilen voor de insecten op bijvoorbeeld het strand, het wad, of in een baai.

Overige activiteiten

Naast grazen en rusten zijn er natuurlijk ook nog andere gedragingen die paarden af en toe laten zien. Voorbeelden hiervan zijn agressief en reproductief gedrag, drinken, en groomen. Dit neemt in verhouding maar weinig tijd in beslag.

Toepassen in de praktijk

Het is interessant om te weten hoe paarden hun tijd indelen in de natuur, maar het is nog leuker om deze kennis ook toe te passen bij je eigen paard. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen waardoor de dagindeling van jouw paard iets meer overeenkomt met die in de natuur:

  • Zorg ervoor dat jouw paard het grootste deel van de tijd bezig is met het zoeken en eten van voedsel. Dit kun je op allerlei manieren doen. Zorg er in ieder geval voor dat er genoeg ruwvoer aanwezig is. Daarnaast kun je het hooi bijvoorbeeld aanbieden in een hooinet of slowfeeder, waardoor je paard langer bezig is. Ook kun je bepaalde takken en bladeren aanbieden waar het paard aan kan knabbelen. Wilgentakken zijn erg geliefd!
  • Boots het graasgedrag nog meer na door op verschillende plaatsen ruwvoer aan te bieden, zodat je paard beweging krijgt door van plek naar plek te lopen.
  • Creëer een plaats waar je paard in de zomer kan schuilen voor insecten zoals vliegen en dazen. Een donkere en koele schuilstal is hier perfect voor.
  • Geef je paard zo veel mogelijk keuzevrijheid in zijn activiteiten. Een situatie waarin hij altijd toegang heeft tot andere paarden, voedsel, water, een rustplek, en een schuilplaats is ideaal. Niet iedereen heeft hier de mogelijkheid toe, maar een poging om een deel hiervan te realiseren wordt waarschijnlijk al erg gewaardeerd door je paard.

Wat doe jij om de dagindeling van jouw paard overeen te laten komen met de dagindeling in de natuur?

Bron: The Domestic Horse: The Origins, Development and Management of Its Behaviour, D. S. Mills & S. M. McDonnel

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant