-

Beïnvloedt een longeersingel de beweging van je paard?

Arnd Bronkhorst

Of je longeert met een bijzettouwtje, pessoa of gogue: je hebt altijd iets nodig om je hulpteugel aan vast te maken. De longeersingel biedt uitkomst. Maar: kan een longeersingel het ruggebruik van je paard eigenlijk beïnvloeden tijdens het longeren? Is longeren zonder misschien beter? En doe je er een dekje onder of niet? 

Onderzoek

Longeren is vaak dé manier om een geblesseerd paard te helpen revalideren. Zonder het gewicht van een zadel of een ruiter, wordt dit gezien als een van de meest veilige manieren om een paard terug in het werk te brengen. Voor de bevestiging van hulpteugels wordt het vaakste gekozen voor een longeersingel. Zo’n singel is licht en door de vele ringetjes erg handig om een hulpteugel nauwkeurig op af te stellen. Wanneer je dit combineert met losse touwtjes, kun je jouw paard desgewenst nauwkeurig bijstellen.

In een onderzoek naar het gebruik van de Pessoa-hulpteugel, zochten Britse onderzoekers ook uit of het gebruik van zo’n simpele longeersingel invloed heeft op het ruggebruik van het paard. Hun bevindingen werden in Journal of Equine Veterinary Science gepubliceerd.

Tijdens het experiment werden tien paarden gelongeerd in een longeercirkel met een doorsnede van 16 meter. Ze droegen een longeersingel met daaronder een dressuurdekje met teruggesneden schoft en een onderlegger van wol. De paarden werden zowel gelongeerd mét een Pessoa-hulpteugel aan de singel bevestigd en geheel zonder.  

Onder het dekje, ter hoogte van de tiende tot vijftiende thoracale wervel, werd een drukmat aangebracht. Daarnaast werden bewegingssensoren geplakt op de bekken, om de beweging daarvan te kunnen meten. De paarden werden zowel linksom als rechtsom gelongeerd, in draf en in galop. 

Er werden geen significante verschillen gevonden in de bekkenbeweging tussen de paarden die mét en zonder Pessoa werden gelongeerd, zowel in draf als in galop. Opvallend genoeg nam de druk op rug onder de longeersingel wel meetbaar toe. De druk was in het bijzonder groot op de ruggenwervels 11 en 12, direct onder de singel. Daarbij nam de druk bij de paarden die gelongeerd werden longeersingel én hulpteugel, verder toe. Bij het gebruik van de Pessoa was de druk het hoogste onder de ring waar de teugel aan de singel wordt bevestigd.Deze resultaten kwamen zelfs overeen met drukmetingen tijdens het doorzitten van een ruiter in draf.  Je zou dus kunnen stellen dat het longeren met een singel en hulpteugel dus niet echt minder belastend is voor de rug als een training onder een ruiter. 

“De oorzaak hiervoor ligt (net zoals bij een barebackpad), bij het gebrek aan een boom of echt stevige kussens die de singel van de rug af houdt”, zo oordeelt donderzoeker Russell Mackechnie-Guire. “Hierdoor trekt de bovenkant van de singel naar beneden wanneer deze wordt vastgemaakt, of er nou een dikke onderlegger onder ligt of niet.”

“De paarden in ons onderzoek hadden allemaal sterk ontwikkelde rugspieren en een vrij gemiddelde bouw. Het is daarom aannemelijk dat paarden die revalideren en zodoende nog maar weinig bespiering hebben op de rug, meer last kunnen ondervinden van de singel.”

“De druk van de longeersingel, al dan niet met hulpteugel, voelt niet alleen vervelend voor het paard, maar kan ook in enige mate zijn beweging negatief beïnvloeden. Vooral op het moment net voor het zweefmoment in galop en draf is de druk aanzienlijk.”

Met of zonder dekje

Doe jij altijd een dekje onder je longeersingel? Net als bij onder een (goed passend) zadel doet een zadeldekje of onderlegger in de regel niets voor de pasvorm of drukverdeling, maar beschermt enkel het leer tegen zweet. Om die reden zou het daarom ook niet nodig zijn om een dekje onder een singel te leggen, zolang deze maar goed past.

Vooral die juiste pasvorm van de singel is erg belangrijk, zo concludeert het onderzoeksteam. De voorkeur van veel bekende longeurs, zoals Lammert Haanstra, gaat uit naar een singel van leer. Dit omdat de pasvorm van dergelijke singels vaak beter is en deze door de stevige kussens verder van de wervels af ligt: een beetje zoals het schofttuig van een mentuig. Een singel van nylon is veel slapper en drukt daardoor eerder op de rug. 

Geen singel, toch een hulpteugel

Wil je geen gebruik maken van een longeersingel, maar wel een hulpteugel bevestigen, dan zijn je opties beperkt. Een longeerhulp zou een oplossing kunnen zijn. Deze bestaat uit een lang, zacht touw met aan weerszijde twee haakjes. Je bevestigt het haakje aan een bitring, haalt het touw onder de oksel, over de rug, opnieuw onder de oksel door en bevestigt het andere haakje aan de andere bitring. 

Niet iedereen is een liefhebber van deze hulpteugel. Het schuift gemakkelijk over de rug en langs de oksels, wat voor irritatie kan zorgen. Ook kan de hulpteugel, zeker wanneer deze niet juist is afgesteld, bij beweging van de schouder een onrustige invloed hebben op het bit. Een jammere bijkomstigheid is ook dat je een longeerhulp niet erg nauwkeurig kunt afstellen, waardoor je de hoofd-hals-houding van het paard niet hoger of lager kunt instellen.

Wil je een paard geheel onbelast helpen met revalideren zonder hulpteugel of een longeersingel, dan kan dat volgens revalidatiedeskundige Mireille den Hoed ook prima. In een eerder interview met Bit legde ze uit hoe je een paard aan het werk kunt zetten aan de longeerlijn en ook nageeflijkheid kunt bereiken. Haar meest behulpzame tips lees je in dit artikel terug:

Bron: Journal of Equine Veterinary Science

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!