Afbeelding

Zou jouw paard geschikt zijn voor ruiters met een beperking?

Nieuws

Je kent ze vast wel: van die pony’s en paarden die totaal ‘bomproof’ zijn. Zet ze in elke willekeurige winkelstraat, ga gezellig met ze naar de markt of doe eens gek, bezoek een vuurwerkshow en ze vinden het allemaal best. Zo’n paard móet wel geschikt zijn als rijpaard op een manege voor mensen met een beperking toch? Maar is dat wel echt zo? Mirjam Hakkesteegt, IPG instructeur van de Boldermanege in Sliedrecht, geeft uitleg.



Paardenwerk en werkpaarden


“Soms is juist een paard dat ‘op papier’ qua karakter totaal niet aansluit bij het selectieprofiel dat wij hanteren uiteindelijk het meest brave en sociale dier dat we ons maar kunnen wensen. Juist de vaste structuur waarmee alles hier in zijn werk gaat blijkt voor sommige paarden heel kalmerend. Een paard dat zelfs door Annemarie van der Toorn tegenover de Boldermanege was bestempeld als ‘behoorlijk twijfelachtig’ loopt hier nu inmiddels toch al 5 jaar naar volle tevredenheid mee in de lessen”, aldus Mirjam Hakkesteegt.

De Boldermanege is sinds juli 2001 onderdeel van de stichting ASVZ (gehandicaptenzorg) en biedt elke week aan zo’n 250 volwassenen en kinderen met een beperking de mogelijkheid om optimaal te genieten van paarden en pony’s. Dit kan zijn door erop te rijden, maar ook door bijvoorbeeld alleen maar fijn, fysiek contact met de paarden en pony’s te maken. Lekker aaien of wat poetsen bijvoorbeeld. De manege beschikt naast een heel team van enthousiaste vrijwilligers onder andere ook over een huifbed, een tillift en diverse soorten aangepast harnachement. Een zorgvuldig uitgebalanceerd team van paarden en pony’s maakt het beeld compleet.

Maar, aan welke kwaliteiten voldoen die dieren eigenlijk precies? Kortom: hoe weet je nou of bijvoorbeeld jouw eigen paard of pony ook door zo’n selectieprocedure zou komen? Het zou namelijk kunnen dat jouw eigen explosieve ‘spring in het veld’ toch zomaar ineens wel  de topfavoriet voor mensen met een beperking zou blijken te zijn. Hoe dat kan? Lees dat hieronder.

Selectie van paarden en pony’s bij de Boldermanege


Mirjam geeft aan dat er bij het zoeken naar een nieuw paard of nieuwe pony altijd gewerkt wordt aan de hand van bepaalde richtlijnen. Op grond van die eerste, minimale selectiecriteria maken de medewerkers van de manege hun eerste selectie.

Beoordeel hieronder zelf op hoeveel van de 9 onderdelen jouw paard een dikke tien zou scoren:

  • Gezond

  • Mensgericht

  • Geduldig

  • Correcte bouw en bewegingen

  • Stokmaat van maximaal 160cm - 165cm

  • Dressuurmatig op L-niveau getraind

  • Veel tolerantie voor wat betreft inbreuk op zijn eigen ruimte

  • Sociaal (naar mens en dier, waaronder andere paarden)


Voldoet jouw paard niet aan alle eisen? Niks aan de hand. Dan nóg zou hij of zij toch in aanmerking kunnen komen. Mirjam geeft aan: “Op het gebied van L-niveau willen we nog een concessie doen, als het paard wel overtuigt op de andere punten. Ook aan het punt ‘sociaal naar andere paarden’ kunnen we in de praktijk op zich nog wel een mouw passen, maar sociaal naar mensen moeten ze sowieso wel zijn.”

Zoveel mensen, zoveel wensen


Waar jij je paarden misschien vooral uitkiest op kleur, afstamming, prestaties of prijs, daar komt er bij de Boldermanege heel wat meer om de hoek kijken. Ruiters met een beperking zijn nu eenmaal vaak niet in staat om hun beperking (tijdelijk) even op te heffen. Juist de paarden moeten hier bij wijze van spreken hun eigen ‘beperkingen’ even aan de kant zetten ten behoeve van de ruiters. Letterlijk een soort ‘helpende’ hand willen bieden aan iedereen die met hen omgaat.

Elk type beperking vraagt dan ook om een eigen type paard. Lange passen, korte passen, schommelend in zijn beweging, hoekig en ‘stotend’ in zijn passen, grote links- rechts beweging, een sterke rug met voldoende lengte om het backriden (met 2 mensen op het paard) mogelijk te maken en noem zo maar op.

Mooi misschien om eens bij stil te staan tijdens je volgende (manege)les. Die ‘grote bruine’ waarvan je altijd maar hoopt dat je dáár niet op hoeft vandaag. Misschien is hij voor jou maatstaven een ramp, maar voor iemand met een beperking juist letterlijk een verademing.

Mirjam: “Een proeftijd van 6 weken is een must voor dit werk, niet alleen om te kijken of wij het paard geschikt vinden om dit werk te kunnen, maar ook om te kijken of het paard hier kan aarden en zich op zijn plek voelt. Op de Boldermanege is het ook mogelijk om het paard in bruikleen te geven, zodat de eigenaar uiteindelijk zelf degene is die bepaalt of het paard blijft.”


Misverstand


Het grootste misverstand is misschien wel dat je paard eerst oud en bejaard moet zijn voordat hij in aanmerking komt. In tegendeel! Het dragen van ruiters met een beperking is eigenlijk best zwaar werk. De paarden zijn continu bezig met het zelf corrigeren van de scheve zit en onbalans van de ruiters. Ook tussen de oren moet een paard zich prettig voelen bij de wisselende begeleiding van vrijwilligers en het rijden met verschillende ruiters. Mirjam: “Uiteraard worden de paarden en pony ook bereden door (niet-beperkte) vrijwilligers. Daarnaast doen we longewerk als afwisseling en onbelaste training. Die afwisseling zorgt ervoor dat de dieren ook op een correcte en spieropbouwende wijze bereden worden. Wat ten eerste leuk is voor onze vrijwilligers, maar wat ook zeker veel bijdraagt aan de algehele goede gezondheid van de paarden. De paarden en pony’s die hier volledig op zijn plek zijn kunnen uiteraard wel prima oud en bejaard worden bij de Boldermanege.”

Een paard of pony dat in pure ontspanning, super veel plezier en vertrouwen geeft aan elke ruiter. Of deze nu een beperking heeft of niet. Is dat stiekem niet hetgeen wat we allemaal zoeken in ons paard ....?

Bron: www.ASVZ.nl
Afbeelding
Afbeelding