Hoe houd je je paard in optimale conditie?
Hoe houd je je paard in optimale conditie? Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Zes manieren om je paard in perfecte conditie te houden

Welzijn Bit & Cap Opvallend Voeding

Wie wil nou niet dat zijn paard lekker in zijn vel zit? Je hebt toch alles over voor het geluk van jouw viervoeter? Hieronder zes tips om je paard goed in conditie te houden

1. Laat regelmatig een fysiotherapeut naar je paard kijken

Paardrijden is belastend voor je paard. Om je paard in staat te houden om jou met plezier te dragen is het goed om van tijd tot tijd een specialist naar hem te laten kijken. Dat kan tussentijds een sportmasseur voor paarden zijn en minstens een keer per jaar een fysiotherapeut. Die kan eventuele problemen opsporen en blokkades wegnemen en je trainingsadvies geven om te paard nog beter in zijn vel te laten zitten. Het kost geld, maar 1+1=2. Als je weet waar de problemen van jouw paard zitten, kun je eraan werken en blijft hij als het goed is langer gezond.

2. Stretches

Bij deze tip geldt: pas op voor je vingers! Vooral als je een wortel gebruikt om je paard te laten inbuigen. Je kunt je paard vragen met zijn hoofd om je heen te buigen naar zijn buik, of andere oefeningen doen om hem soepel en in balans te houden. Je rekt er onder andere de spieren mee op. Doe dit alleen met een opgewarmd paard en weet zeker dat je paard geen belemmeringen heeft om de oefeningen te doen. Kijk voor meer oefeningen naar dit eerder verschenen artikel: En stretch! 5 yoga-oefeningen voor je paard

3. Figuren rijden

Om je paard beter te laten inbuigen onder het zadel, kun je heel veel figuren rijden. Maak bijvoorbeeld de volte groter en weer kleiner, rijd slangenvoltes, gebroken lijnen, keertwendingen en combineer ze. Bijvoorbeeld een volte midden in een diagonaal of gebroken lijn. Je kunt ze zowel in stap, draf als galop rijden.

4. Balkjes draven

Leg balkjes neer op een ruime meter (afhankelijk van de paslengte van je paard of pony). Als je balkjes draaft, werk je aan je paard zijn coördinatie, zijn ruggebruik en takt. Én het is een leuke afwisseling in het werk, want het is ook een manier om zijn aandacht erbij te houden.

5. Wissel van ondergrond

Je traint je paard zijn pezen, coördinatie en uithoudingsvermogen door regelmatig op verschillende ondergronden te rijden. Let wel, een te ongelijke en zware ondergrond is een aanslag op de pezen van je paard, dus overdrijf niet, hetzelfde geldt voor langdurig (in hoog tempo) op een te harde ondergrond rijden. Maar een afwisseling van zandgrond, gras, onverharde paden en bestrating is niet alleen goed om je paard zijn gestel sterker te maken, je houdt hem ook mentaal bij de les, omdat hij leert om te gaan met verschillende soorten en kleuren ondergrond.

6. Check je harnachement

Kijk niet alleen regelmatig (met behulp van een zadelmaker) of je zadel nergens knelt, niet scheef ligt of ongelijke kussens heeft, maar bekijk ook je hoofdstel kritisch. Zit je neusriem op de juiste plek, zit hij niet te strak, heeft je paard schuurplekken? Dat alles kan een groot verschil maken in het welzijn van je paard. Reageert je paard ineens nukkig als je het zadel erop legt? Dat kan duiden op een probleem, dus kijk goed naar je paard en je harnachement.

Bron: Bit & Cap naar een idee van Your Horse