-

Werk aan de conditie van je dressuurpaard

Conditie Arnd Bronkhorst

Merk jij wel eens dat je paard aan het einde van de proef ‘leeg’ is of dat je paard door het lange losrijden geen puf meer heeft? Grote kans dat de conditie van je paard wat te wensen overlaat. Suzanne Pen van Equilog geeft tips.

“De standaard dressuurtraining in de bak is voor een gemiddeld paard niet zo intensief. De vele bochten maakt dat de snelheid, maar dus ook de intensiteit van de training relatief laag is”, begint Suzanne. “Wil je wel graag die twee proeven moeiteloos volhouden, dan is het belangrijk dat je werkt aan de conditie van je paard.”

Draaf en galopper veel

“Je kunt je dressuurtraining gemakkelijker intensief maken door de snelheid te verhogen door veel te gaan draven en galopperen. Het liefst doe je dit in een ruime bak om de benen van je paard te ontlasten. Belangrijk hierbij is dat je de tijd in de draf en galop rustig opbouwt om blessures te voorkomen.”

Zorg voor voldoende impuls

“Dit ken je al van het uitvoeren van je dressuuroefeningen; houd voldoende impuls. Het is niet alleen belangrijk voor je dressuurmatige prestaties, maar ook voor de conditie van je paard.”

Van stilstaan wordt niemand beter

“Hoe meer weidegang, hoe beter. Ben je bang dat je paard blessures oploopt? Ook dan is het juist belangrijk je paard wel buiten te zetten. Uiteindelijk zal je paard eraan wennen en zal het juist leiden tot minder blessures in plaats van meer.”

Rijd op verschillende bodems

“Rijd eens door het mulle zand, in plaats van door die perfect gesleepte bak. Het rijden op verschillende bodems verbetert niet alleen de conditie van je paard, het helpt ook om blessures te voorkomen.”

Train langer

“Je hoeft niet altijd na een halfuur te stoppen omdat je paard de oefeningen goed uitvoert. Train ook eens langere tijd, bijvoorbeeld anderhalf uur, op een renbaan, het strand of in het bos. En een fijne bonus: het helpt je paard te ontspannen en het verbetert de gehoorzaamheid op wedstrijden.”

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant