essentiële oliën
essentiële oliën

Geef je paard een gezondheidsboost met essentiële oliën

Welzijn Opvallend Verzorging Voeding

Het is een weldaad voor je paard als je ze ermee masseert. Maar essentiële oliën doen meer: ze geven ondersteuning en verlichting bij veel voorkomende problemen bij paarden. 

Als je liever geen chemicaliën op je paard smeert, mogen ze in je EHBO kist niet ontbreken. 

Paardenmasseuse Marloes Oldenhuizing van Marado HorseCare legt uit wat het is en wat je ermee kunt.

Wat is het?

“Essentiële olie wordt ook wel etherische of aromatische olie genoemd. Het is de geurende olie die wordt gewonnen uit planten, struiken, vruchten, bomen etc. Elke plant heeft zijn unieke aroma, zijn eigen levenskracht en kent dus ook zijn eigen toepassing. Doordat het lichaam in staat is de natuurlijke stoffen te herkennen, worden bepaalde gevoelens opgeroepen en lichaamsfuncties geactiveerd. Wie (her)kent niet de werking van menthol op de luchtwegen of het kalmerende effect van Kamille?”

Hoe werkt het?

“Een olie werkt zowel op fysiek, emotioneel als energetisch (energiestroom) niveau. Zowel tastbare materie als ons lichaam, onze gedachten en emoties bestaan in feite uit elektromagnetische golven. Als daarin een verstoring komt, ondersteunen essentiële oliën het proces om weer in balans te komen. Paarden zijn heel gevoelig voor de effecten van essentiële olie doordat ze dicht bij de natuur staan. Ik pas de oliën toe tijdens massagebehandelingen, maar ook om het welzijn en de gezondheid van paarden te ondersteunen en te bevorderen.”

Hoe gebruik je het?

“Op verschillende manieren, soms enkel maar ook wel als mix, of verdund met een basisolie. De toepassingen variëren. Je kunt het inmasseren op de huid, laten ruiken, verdampen via een diffuser en sommige paarden likken bepaalde oliën van je hand. Bij de zogenaamde Equine Raindrop behandeling druppel ik verschillende olietjes in een vaste volgorde en pas ik daarbij bodywork technieken toe. Daardoor krijgt het immuunsysteem een flinke boost en wordt het lichaam ontgift van stoffen die niet goed zijn voor het lijf. Deze techniek is echt een ware wellness voor je paard. Ook draagt het bij aan een sneller herstel van het lichaam en het hervinden van de juiste balans na bijvoorbeeld een intensieve training of wedstrijd.”

Welke paardenproblemen kun je met essentiële oliën ondersteunen?

 • Angst, stress, focus
 • Huidirritaties, jeuk, zomereczeem
 • Stalbenen, bloedcirculatie
 • Ontstekingen
 • Littekens, kleine wondjes
 • Gewrichtspijn, spierpijn
 • Hoeven, hoefbevangenheid
 • Insecten- en tekenbeten, wormen
 • Kneuzingen, botten, pezen/ligamenten
 • Verkoudheid, luchtwegen, koorts
 • Spijsvertering, koliek, maagzweer

De meeste merken geven een eigen naam aan hun oliën en werken met eigen samenstellingen. De basisingrediënten komen veelal overeen, zoals Lavendel, Jeneverbes, Rozemarijn, Citrus, Kruidnagel, Kaneel, Eucalyptus, Pepermunt, Ceder, Cipres. Marloes benadrukt dat het belangrijk is dat je werkt met oliën van zuivere biologische kwaliteit en nooit meer gebruikt dan staat aangegeven. “Van mindere kwaliteit is de werking ook minder, of nog erger: soms werkt het juist agressiever.”

Hoe kies je de juiste olie?

“Welke olie ik ga gebruiken, baseer ik uiteraard op kennis en ervaring maar de paarden hebben inspraak. In vrijheid zullen zij bloemen en planten eten waar ze baat bij hebben, ze herkennen de helende werking van de natuur. Laat ze maar eens aan een aantal olietjes ruiken en ze maken hun keuze duidelijk kenbaar: of ze happen er gretig naar of ze draaien hun hoofd weg. Sinds kort is er een handzame scanner verkrijgbaar die de disbalans meet; een fijn hulpmiddel bij het uitkiezen van de juiste olie. Verder vind je online veel informatie en je kunt je aansluiten bij Facebookgroepen waar veel recepten, kennis en ervaringen gedeeld worden. Iedereen kan het leren, het is niet moeilijk maar er zijn wel een paar basisregels:

 • Essentiële oliën zijn aanvullend en/of ondersteunend maar vervangen de reguliere geneeskunst niet. Raadpleeg altijd op tijd een dierenarts;
 • Verdun het altijd met een basisolie bij gebruik op de huid en pas op met fel zonlicht;
 • Essentiële oliën zijn in het dagelijks leven ook een hele mooie aanvulling voor de mens.”

Over de gezondheid van de je paard lees je meer in drie dagelijkse gezondheidschecks en gezondheidstips door Tineke Bartels.

Bit & Cap