Maarten Wenting
Maarten Wenting Foto: Marije van der Leeuw

“Tussen de jonge paarden moet je soms best je mannetje staan”

Welzijn Column Verzorging

Er is een kloof tussen sportruiters en amateurs. De werelden lijken mijlenver van elkaar verwijderd. Maar hoe overbruggen we die kloof? 

Wie de artikelen in Bit & Cap volgt, kent de visie van Grand-Prix ruiter Maarten Wenting: óók sportpaarden kunnen 24/7 buiten. Maar hij heeft begrip voor beide kanten van het verhaal. 

Als hobbyist verdergegaan

“Tot mijn 30e werkte ik in de paardenwereld. De paardenbranche moet winstgevend zijn, anders kan ze niet bestaan. Die zakelijke mentaliteit stond me uiteindelijk tegen. Ik kreeg vaak de lastpakken om weer op de rit te krijgen en ik zag veel paarden met gezondheidsproblemen. Ik ben als hobbyist verdergegaan.”

“Om het plezier terug te vinden, ben ik gewoon voor de lol gaan rijden. Mijn Ferry was behóórlijk speciaal, dus heel lollig was dat niet altijd. Door omstandigheden ben ik m’n paarden 24/7 buiten gaan houden. De wei, de natuur en de paarden bleven in balans met elkaar. En zes jaar later reed ik met Ferry Grand Prix.”

“Leuk dat ook anders kan”

Moet iedereen z’n paarden zo gaan houden? “Nee! Maar ik vind het leuk om te laten zien dat het ook anders kan. De paarden zijn écht gezonder. Daar ben ik trots op. 24/7 buiten lijkt zoetsappig, maar soms moet je je mannetje staan. Tegen de elementen, maar ook temperamentvolle sportpaarden hebben soms écht wel wat sturing en begrenzing nodig om het gezellig te houden.”

“Het leven in de wei gaat niet altijd over (klap)rozen… Daarnaast verdient de biodiversiteit in de paardenbranche meer aandacht. Boeren kunnen dat niet alleen. Paarden’boeren’ moeten ook hun steentje bijdragen. Jan de Wind heeft bij mij gratis alles de wei in geblazen. Het is prachtig om te zien waartoe moeder natuur in staat is als je haar maar de mogelijkheid geeft om dingen op te lossen.”

Kloof

“Rijtechnisch ben ik gróót fan van Carl Hester. Sommige van zijn toppaarden lopen ook 24/7 buiten. Ik probeer Carl op veel vlakken zo goed mogelijk te kopiëren, dus wat ik doe is helemaal niks nieuws. Carls rijstijl vind ik prachtig: zacht en licht. Daar hoor ik weinig kritische geluiden over van de ‘naturals’ … en dus denk/hoop ik dat die kloof tussen twee werelden kan verdwijnen.”

“Gewoon uitproberen!”

“Ten slotte zou ik tegen sportruiters willen zeggen: lees eens wat vaker Bit & Cap! De sportgerelateerde artikelen zijn vaak wetenschappelijk onderbouwd en interessant. Tegen Bit & Cap-lezers zou ik willen zeggen: Leg Bit & Cap eens wat vaker weg. Ga gewoon wat vaker met je paard wat uitproberen. Niet alles kan/hoeft perfect!”

Over Maarten Wenting

Met zijn dertienjarige ruin Ferry rijdt Maarten Wenting Grand Prix. Ook fokt hij zelf paarden. Maartens doel is om ooit de Grand Prix te rijden met een zelfgefokt paard. Naast zijn sportcarrière heeft hij een fulltime baan elders, en doet hij het management van zijn zeven paarden zelf. Al zijn paarden leven het hele jaarrond 24/7 buiten.