-

Wat als je paard hout eet?

Frank Sorge

Vreet je paard je stal, hekken en bomen aan? Dat richt niet alleen schade aan aan je spullen, het kan ook slecht zijn voor de gezondheid van je paard. Wat kun je doen om het te voorkomen?

Hout maakt van nature geen deel uit van het dieet van een paard. Paarden die op hout kauwen krijgen splinters en kleine stukjes hout binnen die, wanneer ze worden doorgeslikt, in de maag en organen terecht komen. Dit veroorzaakt koliek en in sommige gevallen wondjes aan de darmwand, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Splinters kunnen tussen de tanden gaan zitten of in het tandvlees. Net zoals bij mensen kan dat tot veel irritatie leiden. Ken je dat gevoel van een stukje popcorn dat vast zit tussen je tanden? Zo’n gevoel krijgt je paard dan ook.

Het kauwen op hout is daarnaast slecht voor de mond van het paard. Door de jaren heen slijten de tanden door het eten van ruwvoer en kauwen op hout zorgt ervoor dat de snijtanden overmatig slijten. Daardoor kan je paard minder goed kauwen en heeft het moeite met verteren. Slecht tandoppervlak maakt het voor het paard lastig om een goed gewicht behouden. Wanneer je het niet in de gaten hebt kan het het leven van je paard aanzienlijk inkorten. Zorg daarom dat je het gebit van je paard nauwlettend in de gaten houdt.

Waarom kauwt een paard op hout?

Om de begrijpen waarom een paard hout kauwt, is het belangrijk om eerst het verschil te weten tussen kribbebijten en hout sabbelen/kauwen.

Bij kribbebijten pakt het paard een stevig oppervlak vast (zoals een stalwand, omheining of voerbak) met zijn tanden, spant hij zijn nek aan en zuigt hij lucht naar binnen. Kribbebijters zijn er niet op uit de stal te verwoesten, maar het laat vaak wel afdrukken achter. Kribbebijten kan komen door verveling, of omdat het paard last heeft van maagzweren.

Houtkauwers eten het hout echt op, wat zorgt voor een hoop extra kosten aan reparatie. Hout kauwen wordt vaak gelinkt aan drie hoofdredenen:

  • Verveling of frustratie
  • Tekort aan voedingsstoffen
  • Gewoonte

Verveling

Een paard is een grazer en hun systeem functioneert het beste wanneer ze in een natuurlijk patroon worden gevoerd. Van nature spendeert het paard een groot deel van zijn dag aan het eten van hooi en peulvruchten. De huidige paarden staan echter veel meer op stal of in een paddock en krijgen op vaste tijden verwerkt voer voor hun kiezen. Dit resulteert in verveling en frustratie, omdat ze een ‘onnatuurlijk’ leven moeten leiden.

Wanneer je ervoor zorgt dat je paard de hele dag toegang heeft tot kleine porties ruwvoer, verzadigt dat hun natuurlijke instinct om de hele dag te kauwen. Paarden die niet de hele dag kunnen kauwen zetten vaak hun tanden in hout, omdat hun natuurlijke verlangen te stillen.

Tekort aan voedingsstoffen

Het kauwen op hout kan ook een teken zijn dat het paard tekorten heeft in zijn dieet. Als je dat vermoedt, regel dan een afspraak met je dierenarts. Een bloedonderzoek kan eventuele tekorten aan het licht brengen. Vervolgens kun je ervoor kiezen een supplement te voeren om dat tekort aan te vullen.

In sommige gevallen lijden houtkauwers aan zweren. Als er niets in het bloed te vinden is en je paard regelmatig buitenstaat met genoeg voer om op te kauwen maar het hout nog steeds niet met rust laat, vraag je dierenarts dan om een volledig onderzoek. Dit kan eventuele andere medische kwesties uitsluiten.

Raak niet wanhopig

Een hout kauwend paard kan behoorlijk frustrerend zijn voor paard- en staleigenaar. Ze hebben extra aandacht nodig, maar met een beetje moeite is het in de hand te houden. Als de dierenarts constateert dat het paard hout kauwt vanwege een medische oorzaak kunnen supplementen of medicijnen het gedrag elimineren. Als het gedrag wordt veroorzaakt door verveling of gewoonte, kan het verwijderen van hout een oplossing zijn of kun je werken met een speciale pasta die het paard vies vindt. En wanneer al het andere niet helpt, overleg dan met een dierenarts of een graasmasker wellicht een optie is.

Bron: Equimed

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant