Benen
Benen Foto: Frank Sorge

Waarom struikelt mijn paard en hoe voorkom ik het?

Training Dressuur Opvallend Recht richten

Heb jij een paard dat regelmatig struikelt? Hij loopt gewoon goed, er liggen geen obstakels op de hoefslag en er zijn geen plotselinge veranderingen in de richting die je op rijdt. Toch struikelt hij. Als er geen directe fysieke klachten zijn, kun je het soms onbewust negeren. Maar er zijn wel degelijk redenen waarom paarden struikelen en ook manieren om dit te voorkomen.

Stiekem dragen wijzelf meer bij aan het struikelen van een paard dan we denken. Het paard kan namelijk struikelen door iets wat je doet of juist door iets wat je niet doet. Wees een actieve ruiter, zodat je jouw paard door deze momenten heen kunt helpen. Jouw vaardigheid om problemen op te lossen, helpt jouw paard om een betere balans te vinden tijdens het rijden.

Redenen voor struikelen:

1. Het paard is zwaar op de voorhand

We kennen allemaal de signalen: het paard is zwaar op het bit en verplaatst het gewicht teveel naar de voorhand. Het paard kan zelfs aanvoelen alsof hij over een neerwaartse helling loopt, met zijn hoofd leunend naar de grond. Dit kan ervoor zorgen dat hij gaat struikelen.

2. Opvangen van het gewicht van de ruiter

Deze oorzaak gaat meestal hand in hand met de vorige reden. Vaak hebben we het idee dat we aardig zijn voor onze paarden wanneer we ze even hun nek laten strekken. Waar we niet altijd bij stil staan is dat het paard wellicht zijn rug moet ondersteunen en zijn spieren aanspant om een langere lichaamshouding aan te nemen, waarbij hij ook nog het gewicht van de ruiter in het zadel moet opvangen.

3. Het paard gaat steeds sneller en sneller in dezelfde gang

Een paard heeft de neiging om steeds sneller en sneller te lopen wanneer je meer beenhulpen gebruikt. Daarnaast is ook de wijziging van de gang een reden waardoor een paard kan struikelen. Opnieuw valt zowel jouw als het paard zijn gewicht naar voren, waarvan de meerderheid moet worden opgevangen door de voorbenen van het paard.

4. Het paard is terughoudend

Ook het tegenovergestelde kan waar zijn. Het paard kan terughoudend zijn, duwt naar achteren of heeft niet genoeg energie om zijn evenwicht te bewaren, terwijl hij vooruit loopt. Deze actieve spanning kan een oorzaak zijn voor struikelen.

5. Het paard heeft een zwakke plek

Een paard kan ergens een zwakke plek hebben dat problemen veroorzaakt, waardoor hij bijvoorbeeld één van zijn achterbenen niet met dezelfde kracht en soepelheid kan optillen als de rest van zijn lichaam. Nadat de werkelijke oorzaak van het probleem is geïdentificeerd en aangepakt (laat een dierenarts je paard checken), kun je die plek ondersteunen door actiever te rijden, gericht op de opbouw van de spieren rond het gewricht.

6. Scheefheid bij het paard

Sommige paarden zijn bijzonder stijf aan één kant. Dit kan worden beïnvloed door een natuurlijke oorzaak (geboren op die manier) of door op een verkeerde manier van paardrijden. In beide gevallen moet er veel aandacht worden gegeven aan het rechtrichten van het paard.

7. Je verplaatst jouw gewicht naar de voorhand van het paard

Ruiters leunen vaak wat naar voren tijdens het rijden, dit doen we omdat dit natuurlijk voor ons is. Als je paard de neiging heeft om te struikelen wanneer jij wat naar voren leunt, weet je de oorzaak. In dit geval moet je ervoor zorgen dat je, voor je eigen gevoel, naar achteren leunt. Je zult merken dat, naast het feit dat je paard minder struikelt, je ook een stuk rechter zit.

Hoe kun je struikelen voorkomen?

Gebruik de juiste beenhulpen, zoals je been wat meer aanleggen voor meer impuls. Je zult merken dat het paard beter gaat bewegen en minder zal struikelen. Daarnaast is het goed wanneer het hoofd van je paard een beetje naar voren reikt. Dit is niet iets slechts, dus zorg ervoor dat je het paard hierin niet stopt door aan het bit te trekken. 

En tenslotte: gebruik halve ophoudingen. Het doel van een halve ophouding is namelijk om het paard weer in balans te brengen of te houden. De achterbenen van het paard zullen meer gewicht gaan dragen, waardoor de voorbenen ontlast worden en het struikelen verminderd. 

Bron: Horse Listening