-

Vierkante Shetlanders en Friezen met speknekken

Frank Sorge | Paula da Silva

speknekBijna de helft van de paarden in Nederland is te vet en zou op dieet moeten. Dierenarts Marco de Bruijn van Dierenkliniek Wolvega luidt daarom de noodklok in de Leeuwarder Courant. Volgens hem gaat het niet om een paar kilootjes, maar om echte vetzucht.

“Die moet een tijdje op een houtje bijten.” Marco de Bruijn, paarden-internist, wijst naar de Shetlander Chantal die haar dikke kont tegen de staldeur duwt. Ze wurmt haar bolle buik door de opening en paradeert op haar korte beentjes door de stalgang. De pony is veel te dik, sterker nog: het dier heeft obesitas.

En ze is niet de enige: bijna de helft van de paarden in Nederland is veel te vet. Net zoals de Friese merrie Baukje, die verderop staat te eten. Marco tilt haar manen op. En knijpt in de stukjes opgehoopt vet bovenop haar kap. Een echte speknek.

Verwende paarden

Paarden zijn planteneters en er op gebouwd om de hele dag te scharrelen. Ze zijn gulzig en eten alles op wat ze voorgezet krijgen. In de natuur bouwt hij een vetlaag op voor de winter, maar is hij wel continu in beweging.

De moderne paarden lopen volgens Marco een stuk minder in de wei. Ze staan lekker droog in een dikke laag zaagsel en hun eten wordt gewoon op een dienblaadje opgediend. Ze zouden meer dan genoeg hebben aan af en toe een plukje hooi, een mager crackertje in paardenvorm. Maar hun bazen stoppen ze lekkere hapjes toe en voeren ze flink wat krachtvoer. Eten dat bedoeld is voor harde werkers.

Marco maakt zich zorgen om al dat krachtvoer. “Een paard is geen papegaai.’’ Al die granen die eigenaren hun dieren voeren zijn helemaal niet nodig. Sommige paarden staan twintig uren per dag op stal. “Dat is hetzelfde als dat ze in bed liggen en elke dag spaghetti eten.’’

Kijk in de spiegel

Marco stelt dat obesitas vaak de schuld is van de eigenaar. Die zou eens kritisch moeten kijken. Als hij ’s ochtends zelf in de spiegel kijkt en constateert dat er toch echt iets aan dat zwembandje moet gebeuren. Zo zou hij ook naar de drilbil en speknek van zijn paard moeten kijken.

Lees het hele artikel hier. 

Bron: Leeuwarder Courant

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant