-

Versieringen aan je paard: hoe ver ga je?

Paula da Silva

Je houdt van je paard, zoals hij is. Of misschien zou je willen dat hij een net iets vollere staart had. Daar is wat aan te doen. Of je droomde altijd al van galopperen op een eenhoorn. Zo gepiept: dan plak je toch een hoorn op het hoofd van je schimmel? Of toch maar niet? De vraag is: hoe ver ga je in het mooier maken van je paard?

We hebben vast allemaal wel eens een paard versierd voor een speciale gelegenheid. Zelf deed ik mee aan de jaarlijkse paardversierwedstrijd, tijdens toen nog Koninginnedag, op de manege. Slingers, strikjes en zelfs verf kwamen op het paard terecht. Omdat ik het zelf mooi vond. Hoe het paard erover dacht, stond ik als klein meisje niet bij stil. Nu kijk ik eerder naar de gemoedstoestand van de viervoeter die ik onder handen neem. En naar het nut van mijn handeling of versiering. Misschien kijk ik er nu te nuchter naar.

Scheerpatronen

Je hebt namelijk ook mensen die voor de lol allerlei patronen op hun paard scheren. Voor de show, gewoon, omdat ze het mooi vinden. Nut is hierbij van ondergeschikt belang. Nou ja, als je het tijdens de seizoensscheerbeurt doet heb je twee vliegen in een klap. Anderen doen het puur voor de leut, of het nou nodig is om het paard te scheren of niet.

Airbrushtattoo

In Australië is er een kunstenaar die een airbrushtattoo op een paard heeft aangebracht. Naar zijn mening krijgt het paard er meer zelfvertrouwen door. De verf is volgens de kunstenaar onschadelijk voor het dier. Hij postte zijn werk op Facebook en kreeg meer dan 30.000 likes en ruim 3.000 reacties, die veelal goedkeurend en bewonderend zijn. Maar er waren ook kritische opmerkingen. Sommige mensen vinden dat je een paard gewoon paard moeten laten zijn. Daar horen geen versieringen bij.

Versieringen en welzijn

De kunstenaar maakte zijn tattoo met de beste bedoelingen, net als iemand die hairextensions in de staart van zijn paard laat vlechten. Er komen vast nog meer mogelijkheden om de aanblik van je paard te verfraaien. Waar ligt voor jou de grens? Moeten we deze versieringen alleen op mensen toepassen en niet op dieren? Is het welzijn van het paard daarbij in het geding? We zouden het aan het paard moeten kunnen vragen.Bron: Horse and Hound, Facebook Benjamin Lloyd

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant